Vlees relatief duur in Nederland

Vlees is relatief duur in Nederland vergeleken met de rest van Europa. Het overige voedsel is daarentegen goedkoper in ons land.

De prijzen liggen in ons land zo’n 2 procent lager voor voedsel dan gemiddeld in de Europese Unie, terwijl consumenten in alle ons omringende landen juist duurder uit zijn. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Eurostat.

Vlees

Vooral aan graanproducten en zuivel zijn Nederlanders minder kwijt dan veel andere Europeanen, respectievelijk 10 en 7 procent. Vlees daarentegen is hier 11 procent duurder dan gemiddeld in de EU. Ook alcohol en tabak zijn in Nederland relatief prijzig.

Polen

Vooral in het zuiden en oosten van Europa is eten en drinken nog goedkoper dan in Nederland. Polen spant de kroon met prijzen die 37 procent lager liggen dan het EU-moyenne. Denen daarentegen zijn het duurst uit. Zij rekenen in de winkel 45 procent meer af dan gemiddeld voor voedingsmiddelen.

Denen daarentegen zijn het duurst uit. Zij rekenen in de winkel 45 procent meer af dan gemiddeld voor voedingsmiddelen. Zwitsers en Noren betalen overigens nog meer voor hun dagelijkse kost, maar die landen behoren niet tot de EU.

In Duitsland, Europa's grootste economie, liggen de voedselprijzen 3 procent hoger dan gemiddeld. Belgen en Fransen betalen respectievelijk 8 en 9 procent meer voor het onderzochte mandje boodschappen, Britten 11 procent.

Lees ook
Vleesbranche in de media – Week 20

Vleesbranche in de media – Week 20

Een video over een dierenarts in een groot slachthuis, een dichtende poelier en zelfgekweekt bizonvlees in België. Wat kwam er deze week over de vleesbranche voorbij in andere media?

Optimisme Duitse vleessector bij aanvang IFFA 2022

Optimisme Duitse vleessector bij aanvang IFFA 2022

In Frankfurt startte 14 mei IFFA, de internationale vakbeurs voor de vleesindustrie. Tot en met 19 mei staat Messe Frankfurt in het teken van de laatste innovaties op het gebied van vlees en alternatieve eiwitten. De Duitse vleessector is bij aanvang van de beurs positief gestemd.

Vleesbranche in de media – Week 19

Vleesbranche in de media – Week 19

Hoe denkt de kiezer over de vleestaks, wanneer ligt kweekvlees in de schappen en varkenshouder raakt ongebruikte stikstofruimte mogelijk kwijt. Wat lazen we deze week over de vleesbranche in andere media?