Vlees relatief duur in Nederland

Vlees is relatief duur in Nederland vergeleken met de rest van Europa. Het overige voedsel is daarentegen goedkoper in ons land.

De prijzen liggen in ons land zo’n 2 procent lager voor voedsel dan gemiddeld in de Europese Unie, terwijl consumenten in alle ons omringende landen juist duurder uit zijn. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Eurostat.

Vlees

Vooral aan graanproducten en zuivel zijn Nederlanders minder kwijt dan veel andere Europeanen, respectievelijk 10 en 7 procent. Vlees daarentegen is hier 11 procent duurder dan gemiddeld in de EU. Ook alcohol en tabak zijn in Nederland relatief prijzig.

Polen

Vooral in het zuiden en oosten van Europa is eten en drinken nog goedkoper dan in Nederland. Polen spant de kroon met prijzen die 37 procent lager liggen dan het EU-moyenne. Denen daarentegen zijn het duurst uit. Zij rekenen in de winkel 45 procent meer af dan gemiddeld voor voedingsmiddelen.

Denen daarentegen zijn het duurst uit. Zij rekenen in de winkel 45 procent meer af dan gemiddeld voor voedingsmiddelen. Zwitsers en Noren betalen overigens nog meer voor hun dagelijkse kost, maar die landen behoren niet tot de EU.

In Duitsland, Europa's grootste economie, liggen de voedselprijzen 3 procent hoger dan gemiddeld. Belgen en Fransen betalen respectievelijk 8 en 9 procent meer voor het onderzochte mandje boodschappen, Britten 11 procent.

Lees ook
Te weinig vraag naar duurzaam eten en drinken

Te weinig vraag naar duurzaam eten en drinken

De grootste belemmering voor de overgang naar een meer duurzame landbouw is de geringe consumentenvraag naar duurzaam eten en drinken. Dat meldt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) op basis van de tweede Agro-Nutri Monitor.

Kipster breidt uit naar Verenigde Staten

Kipster breidt uit naar Verenigde Staten

Kipster breidt uit naar de Verenigde Staten. Vandaag, 11 oktober 2021, start de bouw van vier boerderijen in de Indiana. De Kipster eieren en vlees liggen voor Kerst 2022 in de schappen van de Amerikaanse supermarktketen Kroger.

Nice to Meat is de favoriete slager van Ramon Beuk

Nice to Meat is de favoriete slager van Ramon Beuk

Voor topkok Ramon Beuk is vlees geen dagelijkse kost, maar als hij het eet wil hij kwaliteit. Daarom is hij al jaren vaste klant bij slager en groothandel Nice to Meat. Directeur Mikel Pouw constateert dat steeds meer mensen kiezen voor kwaliteit én voor luxe vleessoorten. “Vroeger aten mensen in de zomermaanden spareribs en burgers, nu eten ze wagyu.”