Vlees relatief duur in Nederland

15 juni 2016

Vlees is relatief duur in Nederland vergeleken met de rest van Europa. Het overige voedsel is daarentegen goedkoper in ons land.

De prijzen liggen in ons land zo’n 2 procent lager voor voedsel dan gemiddeld in de Europese Unie, terwijl consumenten in alle ons omringende landen juist duurder uit zijn. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Eurostat.

Vlees

Vooral aan graanproducten en zuivel zijn Nederlanders minder kwijt dan veel andere Europeanen, respectievelijk 10 en 7 procent. Vlees daarentegen is hier 11 procent duurder dan gemiddeld in de EU. Ook alcohol en tabak zijn in Nederland relatief prijzig.

Polen

Vooral in het zuiden en oosten van Europa is eten en drinken nog goedkoper dan in Nederland. Polen spant de kroon met prijzen die 37 procent lager liggen dan het EU-moyenne. Denen daarentegen zijn het duurst uit. Zij rekenen in de winkel 45 procent meer af dan gemiddeld voor voedingsmiddelen.

Denen daarentegen zijn het duurst uit. Zij rekenen in de winkel 45 procent meer af dan gemiddeld voor voedingsmiddelen. Zwitsers en Noren betalen overigens nog meer voor hun dagelijkse kost, maar die landen behoren niet tot de EU.

In Duitsland, Europa's grootste economie, liggen de voedselprijzen 3 procent hoger dan gemiddeld. Belgen en Fransen betalen respectievelijk 8 en 9 procent meer voor het onderzochte mandje boodschappen, Britten 11 procent.

Altijd op de hoogte blijven?