Vlees Lidl ligt er warmpjes bij

13 augustus 2012 Caroline Plas van der

DEN HAAG - Lidl mag dan volgens het Algemeen Dagblad het beste gehakt van Nederland verkopen, maar met de koeling in de Lidl is behoorlijk wat mis.

DEN HAAG - Lidl mag dan volgens het Algemeen Dagblad het beste gehakt van Nederland verkopen, maar met de koeling in de Lidl is behoorlijk wat mis.

Dat stelt de Consumentenbond na onderzoek. Koelmeubels voor vlees in de Lidl waren in één op de vier gevallen te warm. Ook Natuurwinkels hebben de zaken niet op orde. De Consumentenbond testte naast vleeskoelingen ook koelingen voor vis en kaas.

Goed

Door een slechte koeling kunnen de producten eerder bederven en ziekmakende bacteriën sneller uitgroeien.

Jumbo en C1000 koelen hun producten volgens de Consumentenbond goed.

De bond bezocht bijna tweehonderd filialen van bekende supermarktketens waar met een infrarood-thermometer 589 koelmeubels werden onderzocht. Bij 34 koelingen werd een te hoge gemiddelde temperatuur vastgesteld. In 146 koelingen was de verplichte thermometer onvindbaar of onleesbaar, 28 thermometers bleken defect.

Werkelijk

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), koepelorganisatie van supermarkten, stelt dat het bericht van de Consumentenbond geen recht doet aan de werkelijke situatie. 'Elke overschrijding van de temperatuur is natuurlijk een te veel. Maar 94 procent van de geteste koelingen is in orde', zegt een woordvoerder van het CBL.

De zegsman schrikt niet van het bericht dat zes procent van de onderzochte koelmeubels te warm is. 'Temperatuur is een kwaliteitskenmerk en niet een voedselveiligheidsprobleem. Een product is niet meteen bedorven als de koeling te warm is.'

Lees ook:

TV-zender legt vleesfouten in supers VS bloot (3 mei 2007)

Hitte: Duits gehakt salmonellabom (27 juli 2006)

Wetenschappers maken vleesbederf inzichtelijk (20 juli 2006)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over temperatuur

Alle berichten over voedselveiligheid

Altijd op de hoogte blijven?