Vlees in Nederland duurder dan in rest EU
Nederlanders betalen meer voor hun stuk vlees dan de meeste andere Europeanen. Uit het jaarlijkse prijsoverzicht van Eurostat, het Europese bureau voor de Statistiek, blijkt dat vlees in Nederland 17 procent duurder is dan gemiddeld in de Europese Unie.
Vlees is in Nederland 17 procent duurder dan in andere landen van de Europese Unie, meldt de Telegraaf. Andere producten zijn juist iets goedkoper dan het EU-gemiddelde. Vooral in Kroatië is vlees een stuk goedkoper, daar betaal je een kwart minder dan gemiddeld in de EU. Ook in Griekenland en Spanje wordt niet veel gevraagd voor vlees.
Meer over
Lees ook
Vleesprijzen stijgen door hoge kosten
De vleesprijzen zijn in vergelijking met afgelopen jaar flink gestegen. De prijs van rund- en kalfsvlees nam toe met bijna 18 procent, varkensvlees met 12 procent en pluimveevlees met 9,4 procent.
Kabinet onderzoekt mogelijkheid tot vleesbelasting
Het kabinet onderzoekt de mogelijkheid om een heffing op vlees in te voeren, schrijft minister Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid aan de Tweede Kamer. De vleesbelasting moet bijdragen aan de doelstelling van het kabinet om in 2030 de helft van de door Nederlanders gegeten eiwitten uit plantaardige bronnen te laten komen.
WUR: Heffing op vlees die teruggaat naar veehouder kan veehouderij verduurzamen
Moet er een heffing komen op vlees? De vraag komt regelmatig voorbij in het nieuws. Volgens Wageningen University and Research kan een heffing op vleesproducten die de overheid doorgeeft aan de veehouder de duurzaamheid bevorderen.