Analyse prijzen rundvlees en varkensvlees, nieuwe poelier KukeleLuuk en Nepluvi-voorzitter Gert-Jan Oplaat op lijst BBB voor Eerste Kamer. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.
Vlees
“De rundvleesprijs vertoont ook in de eerste maand van februari geen teken van beweging”, meldt Foodbusiness. Ondanks de hoge inflatie blijft de vraag naar rundvlees redelijk intact volgens ingewijden in de markt. Door een groot aanbod slachtrunderen stijgt de prijs van rundvlees niet en op de markt is onrust ontstaan door de faillissementsaanvraag van Skare Meat Packers.
“De inflatie in januari komt definitief uit op 7,6 procent. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek”, aldus BNR. Han de Jong, BNR’s huiseconoom, laten weten dat de inflatie op voeding nu op ruim 17 procent ligt. Hij verwacht dat de inflatie geleidelijk aan blijft dalen.
RTL Nieuws spreekt Rien Baas, keurslager uit Leerdam. Al zeven keer heeft zijn worst de prijs gewonnen van beste grillworst. “De naturelworst loopt het best. Maar we hebben ook de kipgrillworst, de Indische en eentje met kaas. Lekker op brood of zo uit de hand”, zegt Baas. Volgens Foodtrendanalist Anneke Ammerlaan komt het succes van de grillworst door de sterke smaak.
“De varkensvleesprijs staat op het moment op recordhoogte. In slechts een maand tijd steeg de prijs voor geslachte varkens met 30 cent per kilo”, meldt Foodbusiness. Slachterijen proberen varkenshouders te overtuigen meer dieren naar de slacht te brengen. Deze strategie lijkt tot nu toe niet erg succesvol. Het aanbod van slachtvarkens blijft volgens het meest recente slachtcijfer juist dalen.
Industrie
Machinefabrikant Marel maakte een omzetsprong. Het bedrijf sloot het laatste kwartaal van 2022 af met een omzet van €489,2 mln. Een toename van ruim 33 procent ten opzichte van 2021, aldus het FD.
Ook in De Telegraaf aandacht voor Marel. “Slachtmachinebouwer Marel uit IJsland zet tanden in robotisering en software”, kopt de krant.
Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.
|
Slagers
“Half IJmuiden is opgegroeid met onze paardenworst”, zegt slager Bert van der Linden, in het Noordhollands Dagblad. “Na drie generaties komt er een einde aan slagerij Van der Linden.”
“Met een deken en schorten van de slager werd het slachtoffer warm gehouden tot aankomst van de ambulance”, schrijft het AD. Zaterdagochtend hebben medewerkers van keurslager De Graaf op de Broersewetering in Bunschoten eerste hulpverleend aan een slachtoffer van een aanrijding. Een automobilist was aan het inparkeren en kwam in botsing met een scooterrijder.
Aniek van Buul is al jaren actief in de zorg, maar gaat nu aan de slag met totaal iets anders: kip. Ze heeft in het winkelcentrum op de Windmolenbroek haar eigen zaak geopend, KukeleLuuk. “Die naam verwijst naar mijn broertje, ik heb die naam voor hem bedacht”, zegt Aniek in De Stentor.
Vleesvervangers
Van Mr. Meat naar Mr. No Meat. Na vijf jaar gaat het vleesrestaurant in Eindhoven volledig over op vegetarisch. “Laat de stoere vleesmannen maar komen proeven”, zegt eigenaar Nicky van Westenbrugge, in het ED.
Ander nieuws
Pluimveeweb spreekt Gert-Jan Oplaat, voorzitter van de Vereniging van de Nederlandse Pluimveewerkende Industrie (Nepluvi). Hij staat op de derde plaats van de BBB-kandidatenlijst voor de Eerste Kamer. “Ik stoor me geweldig aan de houding van bijvoorbeeld een Tjeerd de Groot en ook een Mark Rutte ten opzichte van de landbouw.”
“De Federatie van het Belgische Vlees (FEBEV) en de Federatie van de vleeswarenmakers (Fenavian) gaan samenwerken om hun varkensvleesindex, de Meatindex en de Vindex, te integreren”, meldt Pigbusiness. “De gecombineerde index moet volgens beide organisaties een betere representatie van de marktevolutie vormen en zo bijdragen tot meer transparantie in de sector.”
De consumptie van kip, varken en rund is de afgelopen jaren flink gestegen in Ghana. “De Ghanese boeren en vleesverwerkingsindustrie hebben de toegenomen honger naar vlees niet volledig kunnen bijbenen en Europese vleesexporteurs zijn in dit gat gesprongen”, schrijft Trouw. De ondermaatse slachtpraktijken in Ghana houden stand door de lage prijzen van Europees vlees.