Vlees in de media - week 32

Slager Dick Reus_foto Naomi Heidinga_5

Foto: Naomi Heidinga

In Memoriam voor Gerrit Kastelein, een reportage bij varkensboerderij Zonvarken en waar moeten slagers rekening mee houden als de Afrikaanse varkenspest in Nederland opduikt. Wat lazen we afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

In Memoriam
In Tubantia een In Memoriam voor de overleden Slager Gerrit Kastelein uit Diepenheim. Zijn zaak was een begrip in het Stedeke en verre omgeving. “Ook nadat Gerrit en zijn vrouw Lida de slagerij in 1999 aan hun knecht Rein Hofman verkochten, bleef de naam Kastelein aan de gevel. Tot op de dag van vandaag.”

Zonvarken
“Minder dieren houden in meer diervriendelijke omstandigheden?”, lazen we in De Gelderlander. “Minder stress, maar geen biologisch vlees? Dat kan financieel helemaal niet, zeggen veel boeren. Maar de Achterhoekse eigenaren van varkensboerderij ‘Zonvarken’ laten zien dat het wel kan.”

Sluiten slagerij
Nog geen zeven maanden nadat ze de bekende slagerij Pierloot in Torhout overnamen, moeten Stijn Everaert en Leen Bolle de zaak sluiten. “We hebben er alles aan gedaan om het te doen slagen, maar het mocht niet zijn”, vertellen ze aan Het Nieuwsblad.

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Afrikaanse varkenspest
De Afrikaanse varkenspest (AVP) werd begin juli in Duitsland vlak bij de Nederlandse grens aangetroffen. Waar moeten slagers rekening mee houden als het virus in Nederlands opduikt? Brancheorganisatie Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) legt het uit.

Slagerij Peeters Govers stopt
“AH-uitbater Peeters-Govers stopt met slagerij”, kopt RetaiDetail. In september 2022 opende Slagerij Peeters Govers, maar de groep Peeters-Govers zet de ambities om een slagerijketen te beginnen opzij en richt zich op de supermarkten van Albert Heijn.

Chorizo als verre ster
Franse wetenschapper Étienne Klein deelde op twitter een foto van een verre ster, gefotografeerd door de James Webb-telescoop. Duizenden volgers namen het serieus, meldt NOS, maar het bleek om een grap te gaan. Het was een stukje Spaanse chorizoworst.

 

Dossiers
Lees ook
‘Consument wil precies weten waar vlees vandaan komt’

‘Consument wil precies weten waar vlees vandaan komt’

Vleesbedrijf De Vries in Feanwâlden bestaat uit twee delen. “Enerzijds zijn we een horecagroothandel, momenteel met name richting de Oosterse horeca. Anderzijds zijn we producent van ambachtelijk gerookte spekartikelen.”

Beter goed gejat...

Beter goed gejat...

Het belang van een goed recept kennen we allemaal. Zo ook mijn grootvader Ed Nozeman, 100 jaar geleden al. Ik heb een oud receptenboekje van hem geërfd, waarin hij met potlood zijn waardevolste recepten heeft opgeschreven.

MKB-Nederland, ministerie van SZW en KNS starten platform Loondoorbetaling bij ziekte

MKB-Nederland, ministerie van SZW en KNS starten platform Loondoorbetaling bij ziekte

De detailhandel kampt met aanhoudend hoog ziekteverzuim. Dit in combinatie met de krappe arbeidsmarkt maakt preventie en verzuimbeleid belangrijker dan ooit.