Vlees in de media | week 23-2023

9 juni 2023 Redactie Vleesmagazine Unsplash

170 jarig bestaan Slagerij Terpstra, consumenten nog niet klaar voor vleesvervangers die niet op vlees lijken en Osse slagerij moet sluiten door de inflatie en het daardoor veranderde bestedingsgedrag van consumenten. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Slagers

Omroep Fryslân gaat langs bij Slagerij Terpstra in Franeker. Deze slagerij bestaat 170 jaar. “Ik hoop dat ik de tweehonderd jaar vol kan maken, dus ik plak er sowieso nog dertig jaar aan vast”, aldus Jos Terpstra, de zesde generatie van de familie die aan het roer staat.

Alleen vlees verkopen is volgens slager Peter Groot niet meer van deze tijd. Daarom verandert zijn Keurslagerij Peter Groot in Hoefplan deze zomer in een eetwinkel. “Dan zijn we klaar voor de volgende vijftig jaar”, aldus zoon en opvolher Bastiaan in het Noordhollands Dagblad.

Ronnie en Korien van Os stoppen als franchisenemer van Vleeschmeester. “We gaan verder onder de naam Slagerij en Traiteur Ronnie van Os”, vertelt het echtpaar aan HelmondNu. “We hebben de afgelopen 3 jaar veel geleerd van Vleeschmeester.”

Dennis Zeegers moet zijn slagerij in Oss sluiten. “Door de enorme inflatie en het daardoor veranderde bestedingsgedrag van de consumenten is het voor ons geen haalbare kaart meer gebleken”, vertelt hij aan het Brabants Dagblad.

Vlees en vleesvervangers

Foodlog besteedt aandacht aan het onderzoek naar de duurzaamheid van kweekvlees van de Universiteit van Californië. De onderzoekers concluderen dat impact van in het laboratorium gekweekt of ‘gecultiveerd’vlees hoger ligt dan van echt rundvlees.

In het FD staat een opiniestuk van Jeroom Remmers en Jan Terlouw over het concept- landbouwakkoord. De eerlijke prijs van vlees en zuivel ontbreekt volgens de twee. “Als het kabinet de zorgkosten wil verlagen, is het cruciaal de overconsumptie van vlees tegen te gaan.”

Food+Agri Business gaat langs bij Schouten Europe en spreekt commercieel manager Mark van Noorloos over vleesvervangers. Hij denkt dat consumenten nog niet klaar zijn voor vervangers die niet op vlees lijken.

Productie en Industrie

“De omzet van omzet van Friland (de biologische tak van Danish Crown) valt in de eerste helft van 2023 maar liefst 13% lager uit”, meldt Foodbusiness. “De omzet daalde van €73,69 miljoen in de tweede helft van vorig jaar tot €64,16 miljoen.”

De afgelopen weken was er veel aandacht voor dierenwelzijn in slachthuizen. Landbouwminister Piet Adema meldde in de Tweede Kamer maatregelen te nemen. In het Dagblad van het Noorden verscheen een opiniestuk over dit onderwerp van Johan de Veer.

Altijd op de hoogte blijven?