Vlees in de media | week 20-2023

19 mei 2023 Redactie Vleesmagazine Pixabay

Interview met Robert van Ballegooijen en Roland van Loon over strategie van Van Loon Group , kweekvlees niet duurzaam en zorgen om de curryworst. Wat lazen we afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Slager

In het Noordhollands Dagblad blikt de 69-jarige Kees de Ridder terug op zijn leven als slager. Hij redde met de AED ook het leven van een dame. “Ze is er nog steeds gelukkig. Is een vaste klant trouwens, al sinds 1981.”

Vleesindustrie

Op Food Business een interview met Robert van Ballegooijen en Roland van Loon van Van Loon Group. “Samen zijn ze nu bezig om de strategie van het bedrijf ten uitvoer te brengen. Hierbij wordt de opkomst van vleesvervangers nauwlettend in de gaten gehouden, maar blijft vlees de core business.”

“Tyson Foods, 's werelds op een na grootste verwerker en verkoper van kip, rundvlees en varkensvlees, heeft in het eerste kwartaal onverwacht verlies geleden”, meldt Pluimveeweb. De Amerikaanse vleesverwerker verwacht dat de productie van rund-, varkens- en kippenvlees dit jaar niet rendabel zal zijn.

Veehouderij

Vleesboerderij Boot hield afgelopen weekend een open dag. “Af en toe willen we dat eens doen”, vertelt Harry Boot aan het AD. “We willen als bedrijf laten zien waar een stukje vlees vandaan komt. Nog beter dan dit, kun je het niet laten zien. Dat past goed bij onze filosofie.”

Vlees

Zorgen om de oer-Duitse curryworst. Worstverkopers zien de verkopen dalen omdat Duitsers minder vlees eten. “Ik zou vegetarische worsten verkopen, als ik nu opnieuw zou beginnen”, zegt een van de verkopers in het AD.

Kweekvlees

“Kweekvlees kan 335 keer slechter zijn voor het klimaat dan varkensvlees”, kopt Pigbusiness. “Uit analyse van de universiteit van Californië blijkt dat de CO2-voetafdruk van kweekvlees waarschijnlijk hoger zal zijn dan die van rundvlees en veel hoger voor varkens- en kippenvlees als de huidige productiemethoden worden opgeschaald, omdat ze nog steeds zeer energie-intensief zijn.”

De Delftse start-up Meatable heeft de eerste proeverij van kweekvlees georganiseerd in Singapore. “Het proeven gebeurde tijdens een evenement met commerciële partners en vertegenwoordigers van een overheidsorgaan dat de economische ontwikkeling van de Aziatische stadstaat moet bezorgen”, aldus Nieuwe Oogst.

Altijd op de hoogte blijven?