Vlees in de media | Week 19-2023

12 mei 2023 Charlotte Kwakkelstein Koos Groenewold

Slagers zetten in op gemak, chef Hans van Wolde over kweekvlees van Mosa Meat en wat zijn de mogelijkheden van een curculair systeem? Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Slagers

“Varkenspootjes voor in de stoofschotel, platte ribben voor in de erwtensoep. Zoon Tommy verkoopt ze ook nog wel, maar ze zitten niet meer standaard in het assortiment”, meldt De Ondernemer. “Hij focust zich liever op vleesspecialiteiten, kant-en-klaarmaaltijden en salades.”

Koen Pessers sluit na 49 jaar de slagerij op de Heuvelstraat. “Deels ligt het aan de ‘gruwelijke’ huurprijzen die in het stadshart worden gevraagd en de stijgende vaste lasten (waaronder elektriciteit) in het oude pand”, vertelt hij aan BD. Hij stopt niet met het vak, maar neemt in september een slagerij over in een winkelcentrum.

Peter en Janine van der Geest sluiten over een paar dagen hun deuren van de slagerij, meldt het NoordHollands Dagblad. Het echtpaar stopt na bijna dertig jaar en gaan zich richten op het organiseren van culinaire workshops. De vaste klanten kunnen gelukkig nog terecht in hetzelfde pand, want de opvolgers staan al klaar.

Guus Hartenhof schreef voor Haarlems Dagblad een artikel over slager Henk Butter, slachter Jack Wilderom en de onderscheiden koe. “Dit tafereeltje speelt zich af in maart 1963 in de Warmenhovenstraat in IJmuiden. Dit feestelijk uitgedoste koe weet het nog niet, maar weldra verdwijnt ze achter de schuifdeuren.”

Industrie

In Food Business een artikel over de mogelijke overname van Imperial door Whats Cooking (voorheen bekend als Ter Beke). Deze lijkt niet door te gaan, omdat de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) heeft voorgesteld de transactie niet goed te keuren aldus een anonieme charcuteriemaker.

Vlees

“De consumentenprijs van varkensvlees is in januari 2023 met 3 punten (2%) licht gedaald ten opzichte van de maand ervoor, en kwam hiermee uit op 133 punten (2015=100). Deze prijsbeweging past in het normale seizoenspatroon”, meldt Varkensbedrijf. “Ook de industrieprijs en af-boerderijprijs daalden in januari met enkele punten.”

Het AD spreekt met Michelinster chef Hans van Wolde over het gekweekte rundvlees van Mosa Meat. Hij bakte maandag een hamburger van gekweekt rundvlees tijdens de opening van een nieuwe productielocatie van Mosa Meat in Maastricht. “Ik geloofde hier dus echt niet in”, zegt Hans. Maar na een proefsessie was hij om.

Plantaardig

“De zesde editie van de Nederlandse Week Zonder Vlees & Zuivel heeft van 6-12 maart 2023 plaatsgevonden en de resultaten laten zien dat de jaarlijks terugkerende campagne een vertrouwde basis vormt voor veel Nederlanders om het wél aan te durven nieuwe recepten en producten uit te proberen”, meldt Duurzaam Ondernemen.

Ander nieuws

FAO publiceerde onlangs een rapport met de conclusie dat voedselprijzen in de wereld voor het eerst sinds een jaar zijn gestegen. In het FD een analyse van het rapport. "Weliswaar lieten de prijzen voor granen, zuivel en plantaardige olie wereldwijd een daling zien, maar die voor vooral suiker en verder vlees en rijst stegen harder."

Een groep van internationale onderzoekers onder leiding van Hannah van Zanten (Wageningen Univesity & Research) schetst in vier scenario’s de mogelijkheden binnen de EU en het Verenigd Koninkrijk voor het bereiken van een circulair systeem, meldt Melkvee. Het langdurig onderzoek resulteerde in opvallende conclusies.

Altijd op de hoogte blijven?