Vlees in de media | week 18-2023

5 mei 2023 Herbert Wiggerman

Noordhollandse jongeren kiezen bewust voor het slagersvak, Artificial Intelligence bij slachter Gosschalk, voorstelling Slachtvisite zoekt Brabantse slagers en aandacht voor Joodse slagers in aanloop naar de dodenherdenking. Wat lazen we over de branche? Een greep uit de media.

Slagers

Na 29 jaar stoppen Peter en Janine van der Geest met hun ambachtelijke keurslagerij en gaan zich richten op ambachtelijke workshops. “Wij wonen op een voormalig boerderijtje en gaan nu onze stal ombouwen tot proefkeuken met een gezellige lange tafel”, vertelt Peter aan De Heemsteder. Medewerkers Arjan den Butter en Jasper Oud zetten de slagerij voort.

Wat is het geheim van de leverworst van Volendamse slagerij Bakkertje? “Door stabilisatoren te gebruiken, kun je de verschillen verminderen. Maar we houden vast aan het originele recept”, vertelt Nico Runderkamp aan het Noordhollands Dagblad.

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20230430_03782617

Slagerij Van Schip in de Utrechtse Rivierenwijk sluit de deuren. Het was een moeilijke beslissing. “Ik houd van het vak, maar mijn lijf geeft aan dat het op deze manier niet verder kan”, vertelt eigenaar Dick van Schip aan het AD.

Het Noordhollands Dagblad spreekt jongeren uit de regio die ondanks de onzekere tijden bewust kiezen voor het slagersvak. Zo zien Niek (16) en Rick (24) een carrière als slager wel zitten. “Je moet dit alleen doen als je het echt wilt.”

Industrie

Juli 2021 kwam Slachter Gosschalk in het nieuws vanwege misstanden op het gebied van dierenwelzijn. NVWA legde het slachtproces tijdelijk stil en de slachter nam maatregelen. Nu blijft niets meer verborgen door Artificial Intelligence, meldt Foodlog.

RTV Oost spreekt Roy en Chiel, eigenaren van vleesbedrijf Bolscher in Enschede. Ze bereiden zich voor op een toekomst met minder vlees. “We willen richting een eiwitfabriek, maar de consument kiest nu nog voor goedkoop vlees.”

Overig nieuws

Op 4 mei verscheen het dagboek van Joodse slagerszoon Lou Wolf (1916-1985). “We vermoeden dat hij in de loop van het onderduiken in 1944 is begonnen te schrijven. Hij behandelde de hele periode vanaf '39 en schreef over het gezin en wat er in Europa gebeurde”, vertellen zijn kinderen aan AT5.

In De Stentor aandacht voor de Joodse slagersfamilie Gosschalk. “Op 16 oktober 1942 deed het Joodse gezin Gosschalk voor het laatst de winkeldeur achter zich dicht. Hun verhaal werd zondag 30 april verteld.”

De voorstelling Slachtvisite zoekt (vrouwelijke) Brabantse slagers die op het podium een half varken willen uitbenen. Het Brabants Dagblad spreekt erover met Renate Dokter, hoofd marketing en communicatie van Peergroup, de organisator van de voorstelling.

“De nieuwe slager komt van buiten Europa”, kopt de Standaard. “Vlaanderen kijkt almaar vaker naar arbeidsmigranten van buiten de EU voor het invullen van knelpunt­beroepen. Niet alleen vrachtwagenchauffeurs of zorgkundigen, maar ook slagers.”

Altijd op de hoogte blijven?