Vlees in de media | Week 16-2023

21 april 2023 Herbert Wiggerman

De vleestaks lijkt van de baan, Nederlanders eten te veel rood vlees, Europa wil een circulair voedselsysteem en Ameland krijgt een nieuwe ambachtelijke slager. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Slagers

Bert en Rina Timmers sluiten op 27 mei na 39 jaar hun slagerij in Nieuwerkerk. "Toen we jong waren dachten we daar niet over na. Nu gaat het toch zijn tol eisen", zegt slager Bert Timmers in PZC. "De dag nadat ik stop word ik 62."

Eind maart sloot slager Johan de Jong de laatste ambachtelijke slagerij van Ameland, maar er komt een nieuwe slager naar het eiland. "Toen Johan de deur dicht deed, ging er voor ons weer een deurtje open”, zegt de nieuwe slager Dennis Ytsma in het Dagblad van het Noorden. "Maar we beginnen wel iets heel anders, mensen kunnen op maandag en dinsdag bestellen en dan op donderdag en vrijdag afhalen in onze streekwinkel."

"De bekende Poelier Bevers in Uden stopt per 1 mei maar gaat met een andere eigenaar en onder een nieuwe naam door", meldt het Brabants Dagblad. "Op 11 mei hopen Udenaar Dennis Theijssen en zijn vriendin Joyce hun winkel aan de Kastanjeweg te openen: ‘Bevers, grill, maaltijden, vlees’."

Vlees

"Een extra belasting op vlees en zuivel gaat er niet komen", meldt het AD. Er is onvoldoende steun voor in de kamer. "Maar verder worstelt het kabinet met extra maatregelen om aan de klimaatafspraken uit het regeerakkoord te voldoen."

Nederlanders eten te veel rood vlees en dat kost jaarlijks 1,1 miljard aan ziektekosten. Dat is de conclusie van onderzoeker van Willy Baltussen van Wageningen University & Research in opdracht van de Vegetariërsbond en Tapp-coalitie. In Dagblad Trouw staat een artikel over dit onderzoek.

Bonduelle onderzocht naar aanleiding van Dutch Overshoot Day hoe het staat met de vegetariër en flexitariër binnen Europa, meldt Duurzaam-Ondernemen.nl. Van de zes onderzochte landen staat Nederland aan kop (32%) met de meeste consumenten die niet willen veranderen in hun eetgedrag. 

Vleesverwerking

"Danish Crown schrapt 550 banen in Duitsland en Denemarken", kopt Varkensbedrijf.nl. De oorzaak is minder vraag naar varkensvlees vanuit China. Daarom besluit de vleesverwerker de capaciteit van de vestiging in het Duitse Essen met 40 procent af te schalen.

Ander nieuws

‘’De EU wil naar een circulair voedselsysteem. In vier scenario’s – van het huidige systeem tot een volledig circulair systeem – schetst een internationale groep onderzoekers onder leiding van Hannah van Zanten (Wageningen University & Research) de mogelijkheden binnen de EU & Verenigd Koninkrijk (EU27+UK). Hun bevindingen zijn gisteren gepubliceerd in Nature Food’’, meldt Klimaatweb.

 

Altijd op de hoogte blijven?