Vlees in de media | Week 13-2023

31 maart 2023 Charlotte Kwakkelstein Vleesmagazine

Italië wil verbod op kweekvlees, CPB vindt vleesbelasting geen goed idee en in Rotterdam opent een nieuwe islamitische slagerij. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Kweekvlees 

“Waarom zou je kiezen voor rund, kip of varken?”, zegt medeoprichter Tim Noakesmith van het kweekvleesbedrijf Vow in het AD. Het bedrijf presenteerde dinsdag 28 maart een gehaktbal gemaakt van mammoetvlees. Alleen weet nog niemand hoe de bal smaakt. Uit onderzoek moet wijzen dat het gebruik van vijfduizend jaar oude eiwit geen probleem is voor menselijke consumptie.

“De Italiaanse regering wil dierlijk voedsel verbieden dat uitsluitend in het laboratorium is gemaakt, zoals vlees dat wordt gekweekt op basis van enkele dierlijke cellen”, meldt het AD. “Alice Ravenscroft, beleidshoofd van het Good Food Institute Europe, vreest dat de wet tegen kweekvlees de economische kansen van deze opkomende discipline beperkt in Italië.”

Vlees

Uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat het kabinet er goed aan doet om geen belasting te leggen op vlees, zuivel en vliegreizen, meldt het Dagblad van het Noorden. “Zo’n taks is vaak complex, niet doeltreffend en zorgt ook weer voor ongewenste gedragseffecten.”

Op 3 april vertrekt Jepse Heetkamp vanuit Denver om in tien weken door zes verschillende landen te reizen, meldt De Stentor. Dit doet ze in haar Volkswagen die tot minicamper is omgebouwd. Ze gaat langs verschillende boeren en slagers. Ze hoopt op die manier het verhaal te ontdekken achter het vlees die ze thuis verkoopt in de slagerij.

Slagers

Na dertien jaar is een Apeldoornse cateraar en delicatessenwinkel ineens failliet. “Aan de reputatie ligt het niet”, meldt De Stentor. De schulden zijn zo hoog opgelopen dat de eigenaar geen andere oplossing zag dan de sterker eruit te trekken. De curator heeft ondanks dat hoop voor een doorstart.

De Zwarte Janstraat in Rotterdam is sinds kort een islamitische slagerij rijker, meldt Rijnmond. Isabel van den Boogert, de eigenaresse van Petit Kaddour, miste de westerse lekkernijen van vlees sinds ze moslim is. “Zo kreeg Isabel het idee voor haar slagerij, met halal vlees.”

Reimerswaalse & Kapelse Bode sprak met slager Cees Mol. Hij haalde zijn diploma aan de Slagersvakschool en deed daarna praktijkervaring op in verschillende slagerijen over het hele land. Na tien jaar buiten Zeeland heeft hij de keurslagerij van zijn ouders overgenomen.

“Venlose slagerij tweede bij nationale kampioenschappen”, kopt Omroep Venlo. Natuurslagerij Schreinemachers was vorig jaar bekroond tot landskampioen, maar dit jaar grepen ze net naast de hoofdprijs. Ondanks dat ze dit jaar een hogere score kregen dan vorig jaar.

Vleesvervangers

FoodBusiness sprak met Rieks Smook, algemeen directeur van Grassa. “Grassa wil gras zo bewerken, dat je er een vleesvervanger van kan maken. De resten dienen als een veevoer dat de mestproductie van koeien drastisch reduceert.” Het bedrijf is een samenwerking gestart met Schouten voor het ontwikkelen van een eerste prototype vleesvervanger.

De Vegetarische slager opende maandag 27 maart de pop-up broodjeszaak Vleesch Centraal op Rotterdam centraal, meldt het AD. “Het volledige menu is te vinden op de website van de Vegetarische Slager. De zaal zal tot en met 19 mei geopend zijn.”

Altijd op de hoogte blijven?