Visiefilm over rol boer in toekomstige kweekvleesmarkt

7 november 2022 Redactie Vleesmagazine

Kunnen boeren een rol spelen in de toekomstige productie van kweekvlees. Deze vraag staat centraal in de visiefilm van RESPECTfarms. In deze film, gemaakt in opdracht van het ministerie van LNV, schetsen Ira van Eelen van RESPECTfarms en filmmaker Ronald van Proosdij hoe een boerderij er in de toekomst uit kan zien.

RESPECTfarms gelooft de film een duidelijk beeld schept van de rol die boeren kunnen spelen in cellulaire agricultuur. Oprichter Ira van Eelen: “Dit is een mooi voorbeeld dat een beeld meer dan 1000 woorden zegt. Het gaat in ieder geval helpen een beter gesprek te voeren over dit onderwerp.”

Kweekvlees

Dat kweekvlees toekomst heeft staat volgens Van Eelen buiten kijf. “Al is kweekvlees een Nederlandse uitvinding, Singapore is het eerste land dat gekweekt vlees op de markt brengt. Écht vlees, zonder slachting. Meerdere Nederlandse bedrijven werken momenteel samen om kweekvlees naar de markt te krijgen. Op dit moment (2022) is het namelijk nog niet mogelijk om kweekvlees op schaal te produceren of te consumeren in de Europese Unie.”

De film is door Ronald van Proosdij (Buro Proost) gerealiseerd ter bevordering van onderzoek op dit gebied en voor beleidsmakers, onderzoekers en boeren om meer inzicht te krijgen in alternatieve productiemethoden binnen de landbouw. De visiefilm is ook een presentatie van onderzoeksresultaten, die eerder zijn gedaan door Prof. Cor van der Weelen, Ira van Eelen, de Europese Unie en KindEarth.Tech.

Naar de film

Visiefilm

De InVitroMeat Foundation ontving publieke financiële steun van het Nederlandse Ministerie van Landbouw voor het maken van de video. Ira van Eelen kreeg hiermee de mogelijkheid dit project te realiseren. Eerder maakte zij al een animatiefilm bij een expositie van een kweekvleesmachine die sinds 2019 als uitleg door Europese wetenschapsmusea reist. Ira van Eelen is mede-oprichter van RESPECTfarms en bestuurslid van de InVitroMeat Foundation. Ook is ze de dochter van Willem van Eelen, een Nederlandse arts en onderzoeker. Hij wordt beschouwd als de grondlegger van kweekvlees.

Voor de film gebruikten de makers zoveel mogelijk echt materiaal gebruikt. De architect in de video is een echte architect, in dienst van Royal Haskoning DHV dat al voor meerdere kweekvleesbedrijven ontwerpen heeft gemaakt. RESPECTfarms is een echte organisatie die de mogelijkheden van cellulaire landbouw voor boeren onderzoekt. De boerderij in de video wordt gerund door een echte boer, die al sinds 2011 kweekvlees wil produceren op zijn boerderij en daar ook actief mee bezig is. Wanneer de resultaten van het wenselijke haalbaarheidsonderzoek positief zijn dan wordt een proefboerderij gerealiseerd.

RESPECTfarms

RESPECTfarms is een internationale stichting met activiteiten in Nederland en Duitsland, opgericht door Ira van Eelen, Ralf Becks, Florentine Zieglowski en Ruud Zanders. De visie van RESPECTfarms ontwikkelt nieuwe bedrijfsmodellen voor conventionele landbouw, waarbij gebruik gemaakt wordt van de veel belovende technologie van cellulaire agricultuur. RESPECTfarms ziet zichzelf als systeemintegrator van deze technologieën op de boerderij. Het idee van decentrale kweekvleesproductie op boerderijen komt voort uit de resultaten van 's werelds eerste consortium op het gebied van cellulaire agricultuur, gefinancierd door de Nederlandse overheid. Dit onderzoek werd geleid door de vader van medeoprichter Ira van Eelen, Willem van Eelen. Het onderzoek zal nu verder worden gevalideerd en beoordeeld op zijn economische levensvatbaarheid. 

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?