Vion wil zeugen mét inenting tegen Aujeszky

13 augustus 2012 redactie

Als de zeugen ingeënt blijven tegen Aujeszky, blijven de biggen verschoond van deze ziekte vindt VionBOXTEL – Vion wil niet dat zeugenhouders stoppen met het enten van hun dieren tegen de Ziekte van Aujeszky. Een uitbraak van de ziekte zou de sector grote schade opleveren, stelt directeur Hans Roelofs in het Agrarisch Dagblad.

Varkenshouders willen graag stoppen met de vaccinatie omdat het voor hen een besparing in de kosten betekent. De ziekte van Aujeszky komt in Nederland vrijwel niet meer voor.

De vaccinatie kost varkenshouders 12 miljoen euro per jaar waarbij zo'n 3 miljoen wordt besteed aan het enten van de zeugen. Roelofs schat dat een uitbraak van Aujeszky de sector een schadepost van wel 25 miljoen euro op kan leveren. Daarom wil hij in ieder geval vasthouden aan een entplicht voor de zeugenhouderij. Het garandeert dat de biggen beschermt zijn tegen de ziekte.

Wyno Zwanenburg, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Var­kenshouders wil wel stoppen met de vaccinatie. Mocht de ziekte uitbreken dan is de schade die dat met zich meebrengt toch voor de varkenshouders, meent hij.

De slachterijen zullen de gevolgen die het heeft immers doorberekenen in hun uitbetaling. Volgens Roelofs is dat echter alleen voor de korte termijn het geval. Voor de langere termijn zal de hele keten de schade van een uitbraak ondervinden.

Lees ook:

Wakker Dier wil onderzoek naar stoppen enten Aujeszky (17-2-2006)


Altijd op de hoogte blijven?