Vion wil kwaliteit vooraf beter meten

attachment-001_food-image-VLS5313I01

SON EN BREUGEL - Vion wil jaarlijks miljoenen euro's besparen via een systeem om de vleeskwaliteit in slachterijen beter te kunnen meten.

SON EN BREUGEL - Vion wil jaarlijks miljoenen euro’s besparen via een systeem om de vleeskwaliteit in slachterijen beter te kunnen meten.


Door kwaliteitskenmerken van het vlees al in de slachterij te bepalen, kan het vleesconcern beter inspelen op de markt en zo zijn exportpositie versterken.


Denk bijvoorbeeld aan de kleur van vlees, verduidelijkt Vion-manager R&D Ronald Klont in Vion-magazine ProVisie. De Japanse markt vraagt donker vlees en gemarmerd vet, terwijl de Nederlandse consument liever wat lichter, vetarmer vlees ziet. 'Door parameters in de slachterij te meten, kunnen we specifiek voor diverse markten, vlees met bepaalde kenmerken sorteren.'


Drippercentage

Zo is het percentage drip (de mate waarin vlees vocht vasthoudt) een belangrijke indicator voor de vleeskwaliteit. Een hoog drippercentage bij vlees oogt minder smakelijk en zorgt dus voor minder verkopen. 'Het verlagen van het drippercentage met een half procent, levert 3 tot 3,5 miljoen euro per jaar aan extra omzet op.'


Voor een optimale waarde van het vlees zou bovendien de gemiddelde pH-waarde van vlees (die voor varkensvlees schommelt tussen 5,2 en 6,0, met een gemiddelde van 5,6) iets omhoog mogen. Dit zou al eerder in de keten, bijvoorbeeld al bij het varkensbedrijf, kunnen worden gedaan.


Kinderschoenen

Het ontwikkelen van een methode van kwaliteitsmeting en automatische uitsortering in de slachterij staat overigens nog in de kinderschoenen. Op dit moment wordt in kaart gebracht welke processen in de verschillende Vion-slachterijen van invloed zijn op de kwaliteit van het vlees.


En omdat er een verband is tussen de snelheid van koelen, pH-daling en dripverlies, wordt ook gekeken naar wellicht andere koeltechnieken en de technieken om de pH-waarde van het vlees te meten.


Het onderzoek bij de slachterijen van Vion loopt nog zeker twee, drie jaar. Pas dan kan gedacht worden aan het praktijkrijp maken van een dergelijk systeem.


Lees ook:

Vion stapt ook in vis (27 juni 2008)

Vion verruimt gewicht beren Britse baconmarkt (19 mei 2008)

Vion boert goed in 2007 (+ download jaarverslag (24 april 2008)

Vion stapt in eigen merk (16 november 2007)


Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

Alle berichten over Vion

Lees ook
Brancheorganisaties ontwikkelen hitteprotocol voor markten

Brancheorganisaties ontwikkelen hitteprotocol voor markten

Zomers kunnen de temperaturen hoog oplopen. Dit kan voor vishandelaren en marktslagers problemen opleveren voor de voedselveiligheid van hun producten. Daarom hebben brancheorganisaties Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS), Poeliersbond en Vereniging voor Nederlandse Visspecialisten(VNV) een hitteprotocol ontwikkeld dat 10 juni naar de gemeentes is...

Faillissement aangevraagd voor GPS Nunspeet

Faillissement aangevraagd voor GPS Nunspeet

Kippenslachterij GPS in Nunspeet heeft eind vorige week faillissement aangevraagd, volgens de bedrijfsleiding als gevolg van de coronacrisis. Gesprekken met potentiële overnamekandidaten hebben nog tot niets geleid, voor honderden medewerkers dreigt ontslag.Anderhalve week geleden sprak curator Frans van Oss van drie mogelijke overnamekandidaten voor...

Sealwise panelen bereiken 99,8 procent viruseliminatie

Sealwise panelen bereiken 99,8 procent viruseliminatie

In de strijd tegen levensbedreigende virussen als Covid-19 is het voorkomen van besmetting van vitaal belang. In de voedselverwerkende industrie is men dan ook naarstig op zoek naar manieren om omgevingen optimaal te vrijwaren. Sealwise Nederland produceert kunststof panelen, die een 99,8 procent eliminatie van virussen en bacteriën garanderen. Daarnaast...