Vion heeft Hackplus in Nederland van de markt gehaald. Volgens het vleesconcern kochten consumenten het hybride vleesproduct met erwteneiwit te weinig. In Duitsland, waar het vlees tarwe-eiwit bevat, ligt Hackplus nog wel in de winkel.
Hackplus werd vorig jaar mei in Nederland bij C1000 geïntroduceerd. Het vleesproduct met plantaardige eiwitten was ‘clean label’, bevatte 30 procent minder vet en 30 procent minder zout en kwam goed uit consumententesten. Toch werd het geen succes. Volgens Vion omdat de herhalingsaankopen te laag waren.
Moeilijk te overtuigen
Volgens John Hendriks van Lacto Trade uit Elst (dat de erwteneiwit voor de Nederlandse Hackplus leverde) is het geen succes geworden omdat C1000 met zelfstandige slagers werkt, die moeilijk afzonderlijk te overtuigen zijn om hybride producten in het assortiment op te nemen. Dat meldt EVMI.
Vion blijft overigens geloven in hybride vleesproducten. “We zijn bezig om nieuwe vleesproducten te ontwikkelen met andere grondstoffen en voor andere afzetkanalen”, zegt Vion-woordvoerder Marc van der Lee.
Lacto Trade blijft geloven in vleesproducten met erwteneiwit, maar dan moet, volgens het bedrijf, bij de communicatie het accent niet op vegetarisch liggen.