Vion Food Group sluit 31 juli de vestiging in het Noord-Duitse Bad Bramstedt. De reden voor de sluiting is de ontstane overcapaciteit door afname van de veestapel in Noord-Duitsland.

“De voorgenomen sluiting is onderdeel van een eerder ingezette aanpassing in onze Duitse vestigingen om vraag en aanbod weer in balans te brengen op de Duitse markt die onder druk staat,” aldus CEO Ronald Lotgerink. “Gezien de inflatie en prijsstijgingen, maatschappelijke ontwikkelingen en regelgeving, nemen we maatregelen om de productiecapaciteit in Duitsland terug te brengen.”

Overcapaciteit Bad Bramsted

De afname rundveestapel in Noord-Duitsland is al jaren gaande. Daarom paste Vion sinds 2012 de capaciteit van de locatie Bad Bramstedt voortdurend aan deze geleidelijke afname. Nu wil Vion de locatie helemaal sluiten. Dit is een gevolg van de huidige marktsituatie, met hoge prijzen voor rundvlees en de algemene maatschappelijke trend naar minder vleesconsumptie. In de meest noordelijke Duitse slachterij voor runderen van de Vion werken ongeveer 250 mensen. Het bedrijf onderhandelt met de ondernemingsraad over een sociaal plan.

Andere Duitse vestigingen

Vion, de grootste producent van rundvlees in Duitsland. De sluiting van Bad Bramstedt heeft geen gevolgen voor de dochteronderneming in Noord-Duitsland: Vion Zucht- und Nutzvieh GmbH. De komende tijd zet Vion zich in voor voldoende slachtcapaciteit in het noorden van  Duitsland in het belang van de leveranciers en om eveneens de transportroutes voor het slachtvee kort te houden in het kader van dierenwelzijn.

Varkensslachterij

In het voorjaar bracht Vion de uitbeenactiviteiten van de varkensslachterij in Landshut over naar Vilshofen en Crailsheim. Samen met de strategische partner EG Südbayern blijft Vion in het zuiden van Duitsland gevestigd. De Vion-vestiging in Landshut is in de toekomst alleen regionaal actief. De vestigingen in Crailsheim en Vilshofen vormen dan de centrale vestigingen voor de varkensvlees-activiteiten van Vion in Zuid-Duitsland.

Herschikking vestigingen

“Met deze structurele herschikking van onze vestigingen draagt Vion bij aan de huidige transformatie van de veehouderij en de verandering van vraag en aanbod in zowel de rundvee- als de varkenssector. Bij de publicatie van de jaarcijfers zal verder worden ingegaan op de ontwikkelingen in de markt,” besluit Lotgerink.

Vion

Vion Holding N.V. is een internationaal foodbedrijf met productielocaties in Nederland, Duitsland en België en verkoopondersteunende- en vertegenwoordigingskantoren kantoren in 16 landen. In 2021 behaalde Vion met 12.000 werknemers een omzet van € 4,6 miljard.

Altijd op de hoogte blijven?