Op Internationale Grüne Woche in Berlijn presenteert Vion een monitoringstool met slimme cameratechniek om de interactie tussen mens en dier op slachterijen te observeren. De tool is voorzien van Artificial Intelligence (AI). De camera's nemen onafgebroken alle beelden op en de software analyseert deze.

Vion ontwikkelde de monitoringstool samen met de Dierenbescherming, Deloitte en Eyes on Animals. Op de openingsdag van de Internationale Grüne Woche, een beurs voor de internationale landbouw- en agrifoodsector, aan Minister Christianne van der Wal.

Slimme cameratechniek

De ontwikkelde videosoftware maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om te monitoren hoe werknemers met dieren omgaan. Het systeem detecteert bewegingen van personen, dieren en objecten en hun interactie. Het algoritme van het systeem selecteert automatisch videofragmenten die (mogelijk) afwijken van het protocol van Vion. Deze videofragmenten worden via een dashboard beschikbaar gesteld om te beoordelen. Dierenwelzijnsfunctionarissen van Vion kunnen op basis van de videofragmenten corrigerende maatregelen nemen. Er wordt een vast selectie- en beoordelingskader gebruikt. Uitgangspunt van het voeden van het algoritme is het Dierenwelzijnsprotocol van Vion. Dit werkt beter dan steekproefsgewijs controleren wat tot nu toe gebeurde, omdat kans dan groot is dat je net dat beeld niet ziet wat er wel toe doet.

Vion heeft dit slimme camerasysteem vanaf 2021 in de slachterijen in Nederland en Duitsland geïnstalleerd. De Nederlandse overheid werkt aan een wetsvoorstel voor cameratoezicht in slachterijen.

Vion

Vion Holding N.V. is een internationaal foodbedrijf met productielocaties in Nederland, Duitsland en België en verkoopondersteunende- en vertegenwoordigingskantoren kantoren in 16 landen. In 2021 behaalde Vion met 12.000 werknemers een omzet van € 4,6 miljard.

Altijd op de hoogte blijven?