Vion nog in bijzonder beheer

5 januari 2015 Jan Cees Bron

Vleesconcern Vion is niet per 1 januari uit de afdeling bijzonder beheer van zijn banken gehaald. Financieel topman Jacques Straathof zei bij een persbijeenkomst in de zomer van 2014 dat de voorgaande directie van Vion met de banken de afspraak had gemaakt dat Vion in principe tot 1 januari 2015 in bijzonder beheer blijft en dus een hogere rente betaalt.

Het bedrijf wil niet op de situatie ingaan. Straathof suggereerde bij de genoemde bijeenkomst in Abcoude dat banken domweg willen profiteren van de situatie. Omdat Vion in bijzonder beheer zit, betaalt de onderneming op jaarbasis volgens hem miljoenen extra rente. Vion meldde vorig jaar verschillende keren dat het sneller dan 1 januari 2015 uit bijzonder beheer bevrijd denkt te zijn, mits een nieuw strategisch plan wordt goedgekeurd, maar banken gingen hier niet mee akkoord.
Financiers hebben zich niet uit willen laten over een mogelijke einddatum. Een bankbestuurder zei eind vorig jaar anoniem wel dat niet de kalender, maar financiële resultaten bepalen of een bedrijf in bijzonder beheer blijft. Een woordvoerder van Vion zegt dat de onderneming binnen enkele weken hoopt meer duidelijkheid te kunnen verschaffen.

Altijd op de hoogte blijven?