Vion koopt dioxinevarkens

13 augustus 2012 redactie

Dioxinevarkens belanden niet in voedselketenBOXTEL - Vion koopt zelf 3500 varkens op die mogelijk een te hoog dioxinegehalte hebben. Het vleesbedrijf doet dit omdat een opkoopregeling onder de vlag van het PVV niet van de grond kwam.

Vion besloot de varkens op te kopen op basis van de resultaten van de proefslachtingen waarbij te hoge dioxinewaarden werden gevonden. Het is voor het eerst dat het bedrijfsleven tot deze actie overgaat. Eerder kocht de overheid de dieren in dit soort situaties op.

De Centrale Organisatie voor de Vleessector, de varkenshouders, het Productschap Vee en Vlees en de overheid konden het volgens Vion-woordvoerder Marc van der Lee maar niet eens worden over een opkoopregeling. 'Toen hebben wij de varkens zelf maar opgekocht.' Wat Vion deze move heeft gekost, wil Van der Lee niet zeggen. Ook over de opkoopprijs worden geen mededelingen gedaan.

Vion wil met het opkopen van de varkens een signaal afgeven aan de markten in binnen- en buitenland. 'We willen hiermee laten zien dat álle varkens met een te hoog dioxinegehalte uit de voedselketen zijn gehaald', aldus Van der Lee. 'Dan is daar geen discussie meer over.'

De varkens worden overigens niet geslacht. 'Ze worden gedood en gaan dan naar destructiebedrijf Rendac.' De kans is daarom nihil dat er toch nog dioxinevlees in de schappen terecht komt.

Voor alle berichten over de dioxinekwestie, klik hier

Altijd op de hoogte blijven?