'Vion fraudeert met duurzaam vlees

9 september 2013 Suzanne de Heer Martin ten Hooven

Vleesleverancier Vion sjoemelt met duurzaam vlees. Volgens het tv-programma Zembla zou de grote vleesleverancier dagelijks gewoon vlees verpakken als duurder vlees met het keurmerk 'Beter Leven Vlees'.

Werknemers van het bedrijf geven in de uitzending van Zembla van donderdagavond anoniem aan dat het bedrijf fraudeert, omdat het in zwaar weer verkeert en meer geld kan verdienen als er wordt gerommeld. 'Een paar jaar geleden werd tegen klanten gezegd: we hebben niet alles wat je vraagt. Dan werd er gewoon nee verkocht. Tegenwoordig leveren we gewoon, ook als het er niet is', aldus een werknemer.

Een woordvoerder van Vion laat weten dat het bedrijf zich 'absoluut niet herkent in de beschuldigingen' en dat het 'onzin' is dat van hogerhand werknemers wordt opgedragen om te sjoemelen met het vlees. 'Wij zijn een integer bedrijf en onze eigen controles geven niets verkeerds aan. Alles klopt.'

Bovendien baalt het bedrijf dat Zembla de informatie die het programma zegt te hebben, niet deelt. 'Wij willen graag weten wat er aan de hand is, zodat we, mocht er iets zijn, dat kunnen aanpakken. Maar Zembla weigert, ondanks dat we al geruime tijd contact hebben, de informatie te delen. We tasten volledig in het duister.'

In een reactie schrijft het bedrijf dat het 'een strikt kwaliteitsbeleid heeft' en 'al meer dan tien jaar een zero-tolerance op bezoedeling van vlees hanteert'. Daarmee verwijst het bedrijf ook naar de commotie rond vlees dat volgens Zembla besmet zou zijn met bacteriën, omdat er bij de slacht mest op het vlees komt. Ook dat onderwerp komt in de uitzending van donderdag aan bod. (ANP)

Altijd op de hoogte blijven?