Vion Boxtel verduurzaamt met drie elektrische terminal trekkers

21 januari 2022 Redactie Vleesmagazine
Vestigingsmanagers Vion Boxtel Tom Kolkman (links) en Erik Helmink voor de Vion elektrische terminal trekkers (foto: Vion)

Vion neemt een nieuwe stap in de verduurzaming van haar logistieke processen. Bij de locatie in Boxtel zijn drie volledig elektrische terminal trekkers in gebruik genomen. Hiermee vindt het rangeren van de koeltrailers op het terrein voortaan 100% emissievrij plaats.

De elektrische terminal trekkers vervangen twaalf diesel-terminal trekkers. Deze stap past in het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen-beleid van Vion. Eerder verduurzaamde de vleesverwerker al het wagenpark, onder andere door volledig elektrisch gekoelde trailers voor het vervoer van vlees in te zetten.

Inrichting buitenterrein

Tijdens de uitbreiding van de productielocatie in Boxtel is het gehele buitenterrein opnieuw ingericht. Erik Helmink, vestigingsmanager Vion Boxtel: “Hierbij hebben we gekeken naar een efficiëntere en duurzame manier om het buitenterrein in te richten. Van daaruit zijn we in gesprek gegaan met onze leverancier Toyota Material Handling Nederland en kon hun dochteronderneming Vitesse Vorkheftrucks deze drie elektrische, uniek in Nederland, terminal trekkers leveren. De terminal trekkers zijn speciaal voor deze toepassing gebouwd door Terberg in Benschop. Vanwege corona liep de levertijd helaas iets op maar intussen zijn ze alle drie in gebruik genomen.

Voordelen elektrische terminal trekkers

De nieuwe terminal trekkers zijn niet alleen elektrisch, maar ook geluidsarm. Dit zorgt volgens Vion voor een sterke reducering van het geluid. Dit heeft ook een positieve effect op de omgeving.

Een ander voordeel is de efficiëntere planning. De diesel-terminal trekkers bleven op het terrein aan de trailer gekoppeld, maar dat is nu niet meer nodig. De trailers kunnen veilig worden afgekoppeld op zogenoemde trailer trestles. Deze zorgen ervoor dat er tijdens het laden veilig een trailer ingereden kan worden met een elektrische heftruck terwijl de trailer is afgekoppeld. Door de efficiëntere planning hoeven de chauffeurs gedurende hun werkdag niet steeds in en uit een terminal trekker te stappen wat ergonomisch gezien een verbetering is. Ook dragen minder terminal trekkers op het terrein bij aan de veiligheid.

Vion

Vion is een internationaal foodbedrijf met productielocaties in Nederland, Duitsland en België en verkoopondersteunende kantoren in dertien Europese landen, in China/Hong Kong en Singapore. In 2020 behaalde Vion met 12.000 werknemers een omzet van € 4,9 miljard.

Altijd op de hoogte blijven?