Verzet winkeliers tegen koopzondag

attachment-001_food-image-VLS13640I01

DEN HAAG - Het besluit van de gemeente Rheden om per jaar 52 koopzondagen toe te staan moet van tafel. Kleine zelfstandige winkeliers zouden hiervan de dupe zijn.

DEN HAAG  - Het besluit van de gemeente Rheden om per jaar 52 koopzondagen toe te staan moet van tafel. Kleine zelfstandige winkeliers zouden hiervan de dupe zijn. 

Dat stellen 14 winkeliers, vakbond CNV Vakmensen en de Stichting tegen Verruiming Zondagopenstelling donderdag in een rechtszaak voor het College van Beroep voor het bedrijfsleven in Den Haag. Volgens de eisers heeft de gemeente Rheden zich bij haar besluit voornamelijk laten leiden door de belangen van de supermarkten die graag alle zondagen hun deuren willen openen.

Dupe

De kleinere zelfstandige winkeliers zijn hiervan de dupe, stellen zij. Als zij op zondag dicht blijven zal hun omzet aanzienlijk achteruit gaan en wordt hun voortbestaan bedreigd, zegt de stichting. De gemeente baseert zich bij de verruiming van de winkelopenstelling op de toerismebepaling in de Winkeltijdenwet. Maar volgens de stichting is het zeer de vraag of zondagopenstelling dient ter ondersteuning van het dagtoerisme in de gemeente.

Bovendien zouden de meeste toeristische evenementen in Rheden niet op zondagen maar op zaterdagen zijn.

Lees ook:
Enschede slagers naar rechter om zondagsopenstelling (30 december 2010)
Boze slager vestigt hoop op KNS (4 oktober 2010)
Keurslager Voordouw tegen zondag-AH (14 september 2010)
CBL: zondagsopening in regeerakkoord (13 augustus 2010)
Waarde winkels leidt onder beperking opening (13 februari 2009)
Slager Verhoef eindelijk vrij op zondag (5 oktober 2007)
PvdA wil Winkeltijdenwet aanpassen (26 maart 2007) 

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Meer berichten over winkeltijden

 

Lees ook
Poeliers sluiten aan bij pensioenfonds slagers

Poeliers sluiten aan bij pensioenfonds slagers

Vanaf 1 januari 2022 sluiten bedrijven in de branche Ambachtelijke Pluimvee- en Wildbedrijven aan bij het Pensioenfonds voor het Slagersbedrijf. Dat melden brancheorganisaties Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) en de Poeliersbond op de website. De branche Ambachtelijke Pluimvee- en Wildbedrijven heeft sinds 2014 een eigen cao. In de cao 2017...

KNS legt eindvoorstel cao Slagersbedrijf neer bij vakbonden

KNS legt eindvoorstel cao Slagersbedrijf neer bij vakbonden

Brancheorganisatie Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) en vakbonden FNV en CNV Vakmensen overleggen al enige tijd over een nieuwe cao voor het slagersbedrijf. Eind april legde KNS een eindvoorstel neer bij de vakbonden.

KNS geeft nieuwe update over cao-onderhandelingen

KNS geeft nieuwe update over cao-onderhandelingen

Brancheorganisatie Koninklijke Nederlandse Slagers en vakbonden FNV en CNV Vakmensen onderhandelden 16 maart over een nieuwe Cao voor het Slagersbedrijf. Na de behandeling van een aantal belangrijke onderwerpen gaven de bonden aan eerst met de achterban te willen overleggen. Half april praten de partijen verder.