Verzekeraars: extra inspecties na stalbranden

attachment-004_food-image-VLS6153I04

Verzekeraars onderzoeken of het mogelijk is om bij veehouderijbedrijven extra risicogerichte inspecties uit te voeren, bijvoorbeeld naar de elektra. Dat plan komt na een aantal stalbranden waarbij talloze varkens en kippen zijn omgekomen. De verzekeraars willen zo meer schade en dierenleed voorkomen.

Samen met zijn leden onderzoekt het Verbond van Verzekeraars de mogelijkheden om tijdens een extra inspectieronde de belangrijkste risico’s bij veehouderijen tegen het licht te houden. Zo ontstaan veel stalbranden door problemen met de elektra. Daar hebben verzekeraars veel kennis over in huis. Het verbond adviseert zijn leden om de controles uit te voeren bij bedrijven die grote aantallen dieren huisvesten.

Stalbranden in Swifterbant, Agelo en Erichem

In Swifterbant is woensdag een stal met 40.000 kippen volledig in de as gelegd. Maandagochtend kwamen honderden varkens om het leven in het Twentse Agelo, nadat een schuur in brand was gevlogen. Vorige maand kostte een brand in een megastal in Erichem ruim 20.000 varkens het leven. Volgens Wakker Dier zijn dit jaar al 225.000 dieren door stalbranden omgekomen.

Checklist en preventielijsten

Samen met onder meer de Dierenbescherming, de brandweer en de verenigde agrarische ondernemers, zetten verzekeraars zich al langere tijd in om het (brand)risicobewustzijn bij veehouderijbedrijven te vergroten. Dat doen ze onder meer met een checklist en preventietips.

POV wil onafhankelijk onderzoek

Eerder liet De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) al weten onafhankelijk onderzoek te willen naar de oorzaken van stalbranden. ‘Eén keer is een incident, twee keer is toeval, maar daarna spreek je van een patroon’, zegt Jansen. De POV pleit dan ook voor een grondig en onafhankelijk onderzoek naar de oorzaak van deze, maar ook van voorgaande branden. Daar ligt volgens Jansen de sleutel. ‘Als wij weten wat die oorzaken precies zijn, dan kunnen wij ook samen met de hele sector proberen deze afschuwelijke branden te voorkomen.’

Lees ook
Het bijzondere vlees van de koeien van Ad Lam

Het bijzondere vlees van de koeien van Ad Lam

De jarenlange samenwerking tussen slager Pepijn Putman en vleesveehouder Ad Lam wordt getypeerd door drie gezamenlijke drijfveren: respectvol omgaan met dieren, werken met grondstoffen van topkwaliteit en het streven naar het lekkerste, meest malse stukje vlees voor de klant. “Ik wil niet goedkoop, ik wil een goede kwaliteit.”

SVO studenten bezoeken biologische Angusfokkerij

SVO studenten bezoeken biologische Angusfokkerij

Studenten van de SVO vakopleiding food in Goes bezochten de Biologische Angusfokkerij Poelzicht in ’s Heer Abtskerke. Onder begeleiding van hun praktijk vakdocent Adriaan van Moort kregen ze op de boerderij tekst en uitleg van René de Wilde en zijn vrouw Christine.

Vleesbranche: Vleestaks is niet effectief

Vleesbranche: Vleestaks is niet effectief

Verschillende politieke partijen willen een belasting op vleesproducten, de zogenaamde vleestaks invoeren. De vleesbranche verwijst dit idee naar de prullenbak en noemt het niet effectief, niet uitvoerbaar en soms zelfs contraproductief.