Vertraging classificatie instrumenten slachtvarkens

attachment-001_food-image-VLS14025I01

ZOETERMEER - Het Productschap Vee en Vlees (PVV) heeft ingestemd met uitstel van de invoering van de nieuwe classificatieapparatuur slachtvarkens tot 2 april 2012.

ZOETERMEER -  Het Productschap Vee en Vlees (PVV) heeft ingestemd met uitstel van de invoering van de nieuwe classificatieapparatuur slachtvarkens tot 2 april 2012.

Hierdoor is er meer tijd om de invoering zorgvuldig te laten verlopen. Het effect van de Europese regelgeving voor classificatie apparatuur voor slachtvarkens is dat de mager vlees percentages van geslachte varkens gemiddeld hoger worden. Om dit inzichtelijk te maken heeft het PVV in mei 2011 een vergelijking laten uitvoeren tussen het oude apparaat HGP2 en het nieuwe CGM. Deze vormt de basis voor de aanpassing van het PVV-uitbetalingsadvies en de uitbetalingsschema’s van de slachterijen.

Op basis van deze vergelijkingsmetingen heeft Biometris (Wageningen UR) formules opgesteld die een goed beeld geven van de vertaling van de HGP2 waarden voor het percentage mager vlees, spekdikte en spierdikte naar de CGM waarden. Omdat de introductie van de nieuwe apparatuur uitgesteld is afgelopen september zijn er nog meer vergelijkingsmetingen uitgevoerd op de 18 slachterijen waar geclassificeerd wordt. Hierdoor is de vertaalslag tussen de HGP2 en CGM nauwkeuriger geworden.

 

Lees ook
‘We blijven snacks (door)ontwikkelen’

‘We blijven snacks (door)ontwikkelen’

Hoe beter je je apparatuur inzet, hoe meer het oplevert. Dat geldt voor snelheid, precisie, hygiëne en al die andere zaken rond vleesverwerking. Het is een kwestie van communicatie tussen de verschillende technische onderdelen en vooral een kwestie van openstaan voor wensen, kansen en (nieuwe) mogelijkheden. Vandaag het tweede deel met Jan Roy van Frio...

‘We delen kennis met nieuwe markten’

‘We delen kennis met nieuwe markten’

Hoe beter je je apparatuur inzet, hoe meer het oplevert. Dat geldt voor snelheid, precisie, hygiëne en al die andere zaken rond vleesverwerking. Het is een kwestie van communicatie tussen de verschillende technische onderdelen en vooral een kwestie van openstaan voor wensen, kansen en (nieuwe) mogelijkheden. Vandaag het eerste deel met Antoine de Bie...

Gouden handen

Gouden handen

De handen van de slager zijn al zo lang als het ambacht bestaat gegeseld door de kou, vermoeid door het mes en stram en stijf. Slagershanden zijn als een eeuwenoud cliché. Hoewel deze gouden handen in tegenwoordige tijden worden geholpen, en soms zelfs vervangen, door glimmende, roestvrije apparaten.