Vertraging classificatie instrumenten slachtvarkens

13 augustus 2012 Edwin Rensen

ZOETERMEER - Het Productschap Vee en Vlees (PVV) heeft ingestemd met uitstel van de invoering van de nieuwe classificatieapparatuur slachtvarkens tot 2 april 2012.

ZOETERMEER -  Het Productschap Vee en Vlees (PVV) heeft ingestemd met uitstel van de invoering van de nieuwe classificatieapparatuur slachtvarkens tot 2 april 2012.

Hierdoor is er meer tijd om de invoering zorgvuldig te laten verlopen. Het effect van de Europese regelgeving voor classificatie apparatuur voor slachtvarkens is dat de mager vlees percentages van geslachte varkens gemiddeld hoger worden. Om dit inzichtelijk te maken heeft het PVV in mei 2011 een vergelijking laten uitvoeren tussen het oude apparaat HGP2 en het nieuwe CGM. Deze vormt de basis voor de aanpassing van het PVV-uitbetalingsadvies en de uitbetalingsschema’s van de slachterijen.

Op basis van deze vergelijkingsmetingen heeft Biometris (Wageningen UR) formules opgesteld die een goed beeld geven van de vertaling van de HGP2 waarden voor het percentage mager vlees, spekdikte en spierdikte naar de CGM waarden. Omdat de introductie van de nieuwe apparatuur uitgesteld is afgelopen september zijn er nog meer vergelijkingsmetingen uitgevoerd op de 18 slachterijen waar geclassificeerd wordt. Hierdoor is de vertaalslag tussen de HGP2 en CGM nauwkeuriger geworden.

 

Altijd op de hoogte blijven?