Verspillingsvrije week 2024
VOEDSELVERSPILLING | Van 9 tot en met 15 september 2024 staat Nederland in het teken van de verspillingsvrije week, dit jaar met de focus op voorraadbeheer.
66 Procent van de Nederlanders probeert op te maken wat ze al in huis hebben, maar toch verspillen we jaarlijks gemiddeld 33,4 kilogram voedsel per persoon.
Dit jaar staat de verspillingsvrije week in het thema van voorraadbeheer. Er komen zo'n 150 organisaties samen in actie tegen voedselverspilling, onder leiding van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling (STV) en het Voedingscentrum. Uit recent onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat veel Nederlanders behoefte hebben aan meer orde in de keuken.
Er worden door het hele land tips en tools verspreid. In supermarkten vind je bijvoorbeeld handige tips en in diverse gemeenten zijn er bij lokale evenementen verspillingsvrije proeverijen. Landelijke cateraars besteden op honderden locaties aandacht aan voedselverspilling. En het onderwijs doet mee met quizzen en masterclasses.
Door bewuster om te gaan met wat je in huis hebt, kunnen we na een week maar liefst 23 miljoen maaltijden en 34 miljoen kilogram CO2-uitstoot besparen.
Bron: Stichting Samen Tegen Voedselverspilling