Versoepeling coronamaatregelen – horeca blijft gesloten

Mondkapje_unsplash

Foto: Mika Baumeister/Unsplash

Afgelopen vrijdag 14 januari vond er weer een persconferentie plaats over de stand van zaken rondom het coronavirus. Het kabinet versoepelde een aantal coronamaatregelen. Onder andere het onderwijs en de niet-essentiële winkels mogen weer open. De horeca en de culturele sector blijven voorlopig gesloten.

De omikronvariant baart het kabinet nog steeds veel zorgen. Het snel toenemende en hoge aantal besmettingen kan volgens minister Ernst Kuipers grote gevolgen hebben voor de maatschappij. Daarom is besloten om de horeca en de culturele sector, zoals theaters en musea, gesloten te houden.

Mondkapjes

Daarnaast scherpt het kabinet het mondkapjesadvies aan. Geadviseerd wordt om overal waar het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden een mondkapje te dragen. Niet alleen in de winkels, maar bijvoorbeeld ook op de drukke winkelstraten. 

Ook adviseert het kabinet om een medisch mondkapje te dragen. Stoffen of zelfgemaakte mondkapjes raden ze af.

Bakker, slager, vishandel en slijter

Voor bakkers, slagers, vishandelaren en slijters verandert er dus niet heel veel. Zij mogen nog steeds open blijven tot 20.00 uur. Er geldt een mondkapjesplicht en een maximum van één bezoeker per 5m2 meter. Ondernemers met een horecagedeelte moeten deze gesloten houden.

Zorg ervoor dat alles goed is geregeld in de winkel. Denk bijvoorbeeld aan de volgende zaken. Geef duidelijk aan hoeveel klanten er in de winkel mogen en markeer zowel binnen als buiten de winkel waar klanten mogen staan. Zorg er voor dat zowel medewerkers als klanten een mondkapje dragen. Hang een kuchscherm op en maak regelmatig de pinautomaat schoon. Introduceer eventueel een gastheer/vrouw om alles in de winkel in goede banen te leiden.

De volgende persconferentie staat gepland voor 25 januari. Hopelijk is er dan weer meer mogelijk. Ga voor meer informatie naar de website van de rijksoverheid.

 

Dossiers
Lees ook
‘Consument wil precies weten waar vlees vandaan komt’

‘Consument wil precies weten waar vlees vandaan komt’

Vleesbedrijf De Vries in Feanwâlden bestaat uit twee delen. “Enerzijds zijn we een horecagroothandel, momenteel met name richting de Oosterse horeca. Anderzijds zijn we producent van ambachtelijk gerookte spekartikelen.”

Beter goed gejat...

Beter goed gejat...

Het belang van een goed recept kennen we allemaal. Zo ook mijn grootvader Ed Nozeman, 100 jaar geleden al. Ik heb een oud receptenboekje van hem geërfd, waarin hij met potlood zijn waardevolste recepten heeft opgeschreven.

MKB-Nederland, ministerie van SZW en KNS starten platform Loondoorbetaling bij ziekte

MKB-Nederland, ministerie van SZW en KNS starten platform Loondoorbetaling bij ziekte

De detailhandel kampt met aanhoudend hoog ziekteverzuim. Dit in combinatie met de krappe arbeidsmarkt maakt preventie en verzuimbeleid belangrijker dan ooit.