Vers & Vrij pakt voedselverspilling Den Haag aan

VersVrij

Stichting Vers & Vrij geeft op 16 oktober, op World Food Day, in Den Haag het startsein voor  ‘Vers & Vrij’.  Het project moet armoede en voedselverspilling tegengaan.

Stichting Vers & Vrij ondersteunt huishoudens die – al dan niet tijdelijk – in zwaar weer zitten met een dagelijkse maaltijd, die wordt aangeboden door horecagelegenheden, scholen en andere instellingen in de stad. Aan het initiatief werken meer dan 20 restaurants, 12 buurtcentra, kerken, activiteitencentra en horecagelegenheden mee.

Vrijwilligers halen vijf dagen in de week bij 21 horecagelegenheden en scholen overgebleven (vers)producten op. Zij rijden in elektrische bestelauto’s die speciaal voor Vers & Vrij beschikbaar zijn. De gesealde maaltijden worden vervolgens afgeleverd op elf locaties, zoals buurtcentra en kerken, gesitueerd in de armste Haagse wijken.

Vrij af te halen als je het nodig hebt

Op de locaties staan koelkasten om de maaltijden in te bewaren, en eetgerij. Iedereen die het nodig acht, is vrij om uit het koelkastje te halen waar hij behoefte aan heeft. Oprichtster Arna van der Sloot, die als kok werkzaam is bij Bij Mauce: ‘Ik hoor dat mensen door ons project euro’s overhouden aan het einde van de maand. Dat is mijn voldoening en daar doe ik het voor.’

2 miljard kilo overboord

Volgens de Monitor Voedselverspilling, uitgevoerd door Universiteit Wageningen, wordt in Nederland zo’n 2 miljard kilo aan voedsel per jaar weggegooid. Dat betekent dat ongeveer 30 procent van het geproduceerde voedsel niet geconsumeerd wordt. Het gaat voornamelijk om brood, zuivel, groente, fruit en vlees.

[intermezzo:1]

Tegelijkertijd leven er in Nederland nog steeds 2,5 miljoen mensen onder de armoedegrens. Van de twintig armste postcodegebieden in Nederland, liggen er zeven in Den Haag. 'Het is natuurlijk heel gek dat twee uitersten – voedselverspilling en armoede – naast elkaar kunnen bestaan. Vers & Vrij biedt hierin een uitkomst,' aldus van der Sloot. Ze is dan ook vastbesloten om meer Haagse Wijken te bedienen met het project.

Succes zit hem in kleinschalige karakter

Het project richt zich momenteel op de Haagse wijken Moerwijk, Laakkwartier, Schildersbuurt, Rustenburg, Morgenstond en Transvaalkwartier. Zo staat in Weggeefwinkel Laak, Wijkcentrum Escampade en bij V&V Huisartsen een koelkast van Vers & Vrij. ‘Het succes van Vers & Vrij zit hem in de kleinschaligheid en de lokale betrokkenheid,’ vertelt Van der Sloot. ‘Een mooi voorbeeld hiervan is onze samenwerking met Middin. Deze organisatie ondersteunt mensen met een beperking bij het inrichten van hun leven, in de breedste zin van het woord.  Deze mensen ondersteunen ons bij het stickeren en het invullen van de allergenen op de bakjes.’

Over World Food Day

Wereldvoedseldag is een internationale dag waarin bewustwording centraal staat. In 1979 is World Food Day door de Verenigde Naties opgericht om aandacht te vragen voor voedselzekerheid. Wereldwijd gaan er zo’n 820 miljoen mensen met honger naar bed. Aan World Food Day wordt door ongeveer 150 landen aandacht besteed. Er wordt stilgestaan bij voedselvraagstukken en oplossingen om het voedselsysteem in evenwicht te krijgen.

Officiële startsein

Haagse wethouder Liesbeth van Tongeren (Duurzaamheid) zal op World Food Day het eerste bakje in de koelkast plaatsen, tijdens de feestelijke opening in buurt-en-kerkhuis de Paardenberg in Transvaal in Den Haag.

Lees ook
Samen Tegen Voedselverspilling start voucherregeling 2022

Samen Tegen Voedselverspilling start voucherregeling 2022

Ook in 2022 opent Samen Tegen Voedselverspilling een voucherregeling. Hiermee wil de stichting innovaties voor een circulaire voedselketen stimuleren. In 2021 ging het eerste voucher naar Paprikasorteerder en -verpakker Rainbow Kleinpak.

Zwanenberg Food Group honderdste stakeholder Samen Tegen Voedselverspilling

Zwanenberg Food Group honderdste stakeholder Samen Tegen Voedselverspilling

Zwanenberg Food Group heeft zich aangesloten als stakeholder bij Samen Tegen Voedselverspilling. Deze stichting zet zich in tegen voedselverspilling. Ook Zwanenberg Food Group draagt zijn steentje bij door onder andere reststromen te verwerken tot soepen en sauzen.

Geld Verdienen aan overtollig voedsel

Geld Verdienen aan overtollig voedsel

De anti-verspillingsapp Too Good To Go wordt onder versondernemers steeds populairder. Zowel slagers als bakkers en visspecialisten raken hun overgebleven verse spullen voor een zacht prijsje kwijt aan de consumenten die bij de app zijn aangesloten. De zogeheten ‘Magic boxen’ vinden gretig aftrek. “Het is een win-win situatie,” klinkt het onder de...