‘Verpakkingsvrij is vaak niet eens duurzamer’

25 juli 2016

Levensmiddelen verpakkingsvrij verkopen is in veel gevallen helemaal niet of amper duurzamer dan de producten verpakt aan te bieden.

Dat zegt Toine Timmermans, programmamanager Duurzame Voedselketens van Wageningen University, in een verhaal in Trouw over de ter ziele gegane verpakkingsvrije formule.

Bag & Buy redde het niet

De krant laat ondernemer Wim van Dijk zijn verhaal vertellen. Hij startte vorig jaar in Utrecht met Bag & Buy als een van de eerste supermarkten die levensmiddelen verpakkingsvrij verkoopt. Omdat hij niet genoeg klandizie had, moest hij al na vijf maanden de stekker eruit trekken. ‘Het hele concept was nieuw. Mensen moesten daaraan wennen. We maakten wel stapjes maar hadden uiteindelijk gewoon meer klanten nodig. Aan enthousiasme uit Maastricht heb je dan niets’, zegt Van Dijk.

Veel misverstanden over verpakkingsvrij

Timmermans denkt dat er bestaansrecht bestaat voor winkels die levensmiddelen zonder verpakking verkopen, maar hij tackelt ook graag enkele misverstanden over verpakkingsvrij voedsel. ‘Mensen denken bijvoorbeeld dat verpakkingen, die natuurlijk erg zichtbaar zijn, de kern van het probleem vormen. Terwijl de milieudruk ervan gemiddeld maar 10 procent is van die van de producten zelf.’

Bakjes zelf afwassen

En er is meer, zegt Timmermans. Het is vaak zelfs milieuvriendelijker om voedsel wel te verpakken. ‘Komkommers bijvoorbeeld kan je zonder verpakking vijf dagen bewaren. Met plastic eromheen is dat ruim het dubbele. Dat voorkomt veel voedselverspilling.’ Ook de bakjes die klanten zelf meenemen naar verpakkingsvrije supermarkten veroorzaken een volgend probleem. ‘Die moet je dan thuis weer afwassen, en dat levert ook weer milieudruk op.’ Al met al denkt hij dat verpakkingsvrij in veel gevallen dus helemaal niet duurzamer is, of dat het verschil erg klein is.

Opgeweckt Noord moest ook sluiten

Behalve Bag & Buy startte vorig jaar ook in Groningen een supermarkt die producten verpakkingsvrij verkocht, Opgeweckt Noord. Ook die winkel redde het niet. Vorige maand sloot deze zijn deuren. In Coevorden is momenteel nog Biolokaal actief, maar oprichtster Hanneke Haites gaf vorige maand tegen Distrifood aan dat ook zij het moeilijk heeft.

Altijd op de hoogte blijven?