Verhuizing slachthuis Hilckmann van Nijmegen naar Haps rond

29 juli 2015 Vleesmagazine

Slachthuis Hilckman verhuist van Nijmegen naar het industrieterrein Laarakker in Brabantse Haps. Gemeente Nijmegen heeft het slachthuis voor 25 miljoen euro aangekocht na lange onderhandelingen, meldt de Gelderlander op haar website.

Nijmegen en het Slachthuis Nijmegen konden het aanvankelijk niet eens worden over de verhuizing en dan met name over de aankoopprijs. In 2001 werd er voor eerst gesproken over een aankoop. Een half jaar geleden werden de onderhandelingen herstart onder druk van de Nijmeegse raad. Het slachthuis kon in Nijmegen niet meer uitbreiden en vernieuwen en dat wil de directie juist wel, weet de Gelderlander, die het nieuws rond de verhuizing jarenlang heeft gevolgd.

25 Miljoen

De provincies Brabant en Gelderland hebben een grote rol gespeeld bij de verplaatsing van Nijmeegse slachthuis Hilckmann naar Haps. Ze hebben beide forse financiële steun verleend aan Nijmegen, weet de Gerlderlander. Brabant leent Nijmegen 23,1 miljoen euro voor de uitkoop en verplaatsing van Hilckmann. Brabant wil Nijmegen ook nog subsidie geven voor de verplaatsing. Met de aankoop van het slachthuis van Hilckmann aan de Waalhaven door Nijmegen is 25 miljoen euro gemoeid. De provincie Gelderland steunt Nijmegen bij de aankoop met 4,5 miljoen euro.

Werkgelegenheid

Met de verhuizing naar Haps is de werkgelegenheid van 350 mensen bij het slachthuis en 110 mensen bij andere bedrijven (indirecte werkgelegenheid) gegarandeerd. De provincies Gelderland en Brabant hebben beide meegewerkt aan deze verhuizing. Beide provincies zijn met geld over de brug gekomen om zo de werkgelegenheid veilig te stellen. Hilckmann biedt werk aan 350 mensen. Inclusief indirect werk (schoonmakers, chauffeurs, keuringsdienst) biedt het slachthuis werk aan 460 mensen. Hilckmann heeft een werkgarantie afgegeven en verwacht zelfs groei van de werkgelegenheid in Haps. Het nieuwe bedrijf in Haps (gemeente Cuijk) zal over 2 jaar geopend worden.

Retail

Hilckmann wil na de verhuizing van Nijmegen naar Haps op de nieuwe locatie ook voor de retail gaan slachten. Het bedrijf wil in de toekomst 15% van de omzet in vlees binnen de consumentenmarkt gaan realiseren. Nu levert Hilckmann voornamelijk vlees aan de industrie, meldt Boerderij Vandaag.

Altijd op de hoogte blijven?