Verhuisbare varkensstal in ontwikkeling

30 juli 2015 Vleesmagazine

Wageningen UR heet een nieuw stalconcept voor varkens ontwikkelt: Kamperen bij de buren. Daarin worden vleesvarkens gehuisvest in zeecontainers met uitloop, die bijvoorbeeld op een stuk braakliggende grond bij de stad of op een landgoed kunt huisvesten. Of het concept ook daadwerkelijk haalbaar is wordt nu onderzocht.

Het stalconcept ‘Kamperen bij de buren’ is ontstaan in een ontwerpatelier met varkenshouders, dierenartsen, techneuten en onderzoekers. Vanuit Wageningen UR waren onderzoekers van Livestock Research, Alterra en CVI betrokken, meldt Resource Magazine van Wageningen UR. In het concept huisvest de varkenshouder zo’n 300 zeugen en jonge biggen in een centrale stal. De zeugenunits, ter grootte van een zeecontainer, hebben een buitenuitloop, waaraan slaap- en kraam-units zijn gekoppeld. In deze containers, met goede klimaattechnologie en inval van daglicht, groeien de biggen op.

Container

Na zo’n vier weken gaan de biggen naar een speenunit, dat mobiele ‘hok’ kan vervolgens op een vrachtwagen naar andere locaties worden vervoerd om de varkens verder te laten groeien. Als de varkens slachtrijp zijn, worden ze in de container naar het slachthuis vervoerd. Na reiniging van de container kan er weer een nieuw koppel biggen in worden ondergebracht.

Testfase

Of het stalconcept technisch en economisch haalbaar is, is nog niet duidelijk. Het concept wordt eerst met beperkte middelen getest. Bijvoorbeeld in een consortium met een varkenshouder, een containerbedrijf en een bedrijf met klimaattechnologie.

Altijd op de hoogte blijven?