Een wettelijk verbod op het verkopen van vlees onder de kostprijs is niet mogelijk. Ook een minimumprijs voor vlees is niet aan de orde. Dat komt door Europese regels. Dat laat staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) vrijdag weten.
Dijksma reageert op een oproep van Wakker Dier. De dierenwelzijnsorganisatie wil dat aanbieden van vlees onder de kostprijs wordt verboden. Volgens Wakker Dier stunten supermarkten steeds vaker met kiloknallers, grote partijen vlees die voor extreem lage prijzen worden verkocht. Het aantal stunts met vlees nam in het eerste kwartaal van dit jaar met bijna de helft toe ten opzichte van het eerste kwartaal van 2013, zo blijkt uit onderzoek van Wakker Dier. Grootste bezwaar hiertegen is dat dit op gespannen voet staat met dierenwelzijn.
De organisatie deed onderzoek naar 'diepe' vleesstunts. Dit zijn aanbiedingen waarbij vlees wordt verkocht voor minder dan de gemiddelde kiloprijs van kattenvoer (4,10 euro in 2010). Volgens de dierenorganisatie steeg het aantal diepe stunts van 66 in 2013 naar 97 in 2014. Voor Wakker Dier is de maat nu vol. De prijsoorlogen dwingen boeren en slachters immers niet alleen om steeds goedkoper vlees te leveren, maar werken ook vleesschandalen in de hand, vindt Wakker Dier.
De dierenwelzijnsorganisatie houdt sinds 2010 de aanbiedingen van de acht grootste supermarktketens in de gaten. Albert Heijn, Dirk van den Broek en Aldi stunten het meest met goedkoop vlees. C1000 blijft de koning van de kiloknallers. Lidl en Plus doen het beter: zij stunten juist minder.
Dijksma waarschuwt dat de voedselveiligheid in het geding kan komen als vlees onder de kostprijs wordt verkocht, omdat leveranciers onder steeds grotere druk komen te staan door afnemende marges. De staatssecretaris verwijst daarbij naar een recent rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Daarin staat onder meer dat vlees in de Nederlandse winkels niet altijd veilig is. Er komt in de hele keten veel slechte hygiëne en fraude voor.