Verband tussen MRSA en eten kippenvlees

7 mei 2013 Suzanne de Heer

Wetenschappers hebben een verband ontdekt tussen de MRSA-bacterie en het regelmatig eten van kippenvlees. Tot nu toe was alleen bekend dat de ‘ziekenhuisbacterie’ werd overgedragen door zieke mensen en dieren.

De bacterie kan dus ook via de voedselketen het lichaam binnenkomen, een zorgelijke ontwikkeling volgens microbioloog Jan Kluytmans. Kluytmans is als arts verbonden aan onder meer het Amphia Ziekenhuis in Breda en presenteerde de conclusie van het onderzoek dinsdag op een congres in Berlijn. MRSA vormt een gevaar voor zieke mensen, omdat de bacterie resistent is voor antibiotica, meldt Omroep Brabant.

Risico


'Het wordt steeds moeilijker om risicogroepen aan te wijzen nu de bacterie via de voedselketen verspreid kan worden. Daardoor loopt iedereen een risico', aldus Kluytmans. Het verband tussen het eten van kip en de vondst van de bacterie zegt niets over  de oorzaak ervan. Dat zal nieuw onderzoek uit moeten wijzen.

Hygiëne


'Als we netjes met ons voedsel zouden omgaan, zou het geen risico moeten zijn. Ik denk dat mensen nog steeds onderschatten hoe belangrijk het is om te letten op hygiëne in de keuken. Kip en groenten worden nog te vaak op dezelfde snijplank bereid. Dat verdient extra aandacht.'

Niet in de ban


Overigens is het volgens Kluytmans niet nodig om kippenvlees in de ban te doen. 'Voor gezonde mensen vormt de MRSA-bacterie geen bedreiging. Ik eet er in elk geval geen stukje vlees minder om. Je moet het vlees alleen zeer goed bereiden en goed verhitten.'

Altijd op de hoogte blijven?