Het Belgische Veos investeert 2 miljoen euro in een waterzuiveringsinstallatie dat van bloed drinkbaar water maakt. Met de nieuwe installatie filtert het bedrijf dagelijks 150 kubieke meter dierlijk bloed en gebruikt 40 procent minder grondwater.

Veos verwerkt dierlijk bloed tot hoogwaardige eiwitten voor de voeding- en voederindustrie. “Ons productieproces vraagt echter heel wat water om de tanks te reinigen waarin het dierlijke bloed wordt opgeslagen”, vertelt CEO Robert Slee. “Tot nu toe gebruikten we uitsluitend grondwater dat we uit de buurt oppompten.”

Waterzuiveringsinstallatie

Duurzaamheid is een belangrijke pijler bij Veos en daarom ging het bedrijf opzoek naar een alternatief om minder water uit de grond te pompen en zo bij te dragen aan het grondwaterpeil. En tegelijkertijd over voldoende water te beschikken om de productie uit te breiden. Die oplossing vond het bedrijf in de nieuwe waterzuiveringsinstallatie.

Slee: “Concreet gaan we tijdens het productieproces bloed indikken om het dan later vacuüm te gaan indrogen. Tijdens dat proces komt waterdamp vrij vanuit het bloed. Dat laten we condenseren tot het opnieuw water is. Dat water zal nu gezuiverd worden dankzij de nieuwe waterzuiveringsinstallatie zodat het circulair kan ingezet worden in het productieproces. Op die manier verbruiken we tot 40% minder grondwater, 45.000.000 liter water op jaarbasis.”

Waterbeheer

Carl Decaluwé, gouverneur van West-Vlaanderen, is blij met de investering van Veos. “We hebben in Vlaanderen op vlak van waterbeheer grote uitdagingen”, vertelt hij aan Vilt. “Het feit dat Veos hierop proactief inspeelt door water circulair in te zetten en hierdoor de watervraag beperkt, is een inspiratie voor iedereen tot ver buiten onze provinciale grenzen.”

Bron: Veos

Altijd op de hoogte blijven?