Vegetariërs eisen vleesloze supermarkt

13 augustus 2012 Tom Van der Meer

BOMBAY - Vegetariërs in India laten zich steeds meer horen. Nu eisen ze van supermarkten dat ze niet geconfronteerd worden met vlees in de winkelschappen.

BOMBAY - Vegetariërs in India laten zich steeds meer horen. Nu eisen ze van supermarkten dat ze niet geconfronteerd worden met vlees in de winkelschappen.


Ze verzoeken om vleesloze supermarkten en willen dat cafés en reaturants in winkelcentra stoppen met het serveren van vleesgerechten, meldt de Australische krant The Age


Supermarkten en winkelcentra groeien als paddenstoelen uit de grond in het zich in rap tempo ontwikkelende India. Strenge vegetariërs hebben hun gifpijlen nu gericht op de nieuwe supermarktketen More van de Birla Group (die wordt geleid door hindoe-familie Birla).


Verkwanselen

'Ze verkwanselen hun principes om maar winst te maken', zegt campagneleider Narendrabhai Parmar. 'Als zij niet stoppen met het verkopen van vlees, zullen wij gaan demonstreren voor de deuren van hun supermarkten.'


Vegetarisme in India is zeer machtig en grijpt snel om zich heen. Eerst waren er vegatarische appartementen, toen kwamen er buurten en nu zijn er al complete vleesloze enclaves, die geleid worden door de Jains (een religieuze groepering) en de Marwaris. Nonnen en monikken van de Jains lopen zelfs met maskers op om te voorkomen dat ze kleine organismen inademen.


Vleeseter niet als buur

Deze groeperingen zijn rijk en hebben zoveel invloed dat ook restaurants in die gebieden geen vlees meer serveren. Families die Jain- of Marwari-aanhanger zijn en die in de chique buurten komen wonen, eisen direct dat vleesetende huurders worden geweerd om niet met vleesgeur geconfronteerd te worden. Nieuwe huurders moeten zelf een verklaring ondertekenen dat ze geen vlees bereiden.


Hoewel Hindoes rundvlees vermijden, zijn niet alle Hindoes vegetariër. Wel zijn de vegetariërs in India veeleisend. Daarom serveert McDonald's er ook meerdere vegetarische gerechten. Pizza Hut heeft zelfs 3 uitsluitend vegetarische vestigingen, waaronder eentje in Marine Drive (de Indiase Champs Élysées waar veel Jains en Marwaris wonen).


Gruwelen

Vleesliefhebbers zijn ontzet door de eisen van de vegetariërs. Zelfs milde vegetariërs gruwelen ervan. Zij vinden dat supermarkten moeten kunnen verkopen wat ze willen. 'Als je geen vlees wil zien, moet je er niet naartoe gaan', zei Pankaj Shah van de Vegetarian Society.


Lees ook:

Pornoster geen wandelend vleesgerecht (10 juli 2007)


Vegetariërs boos op Donald Duck (29 juni 2007)


Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

Alle berichten over vegetariërs 

Altijd op de hoogte blijven?