'Veel medewerkers dupe koopzondag

13 augustus 2012 Edwin Rensen

HOOFDDORP - De uitbreiding van het aantal koopzondagen leidt tot steeds meer klachten onder winkelpersoneel. 'Enkele honderdduizenden medewerkers worden hiervan de dupe', zei bestuurder Fedde Monsma van CNV Dienstenbond woensdag.

HOOFDDORP  - De uitbreiding van het aantal koopzondagen leidt tot steeds meer klachten onder winkelpersoneel. 'Enkele honderdduizenden medewerkers worden hiervan de dupe', zei bestuurder Fedde Monsma van CNV Dienstenbond woensdag.

Volgens Monsma hebben veel winkels die op zondag open gaan lak aan de arbeidstijdenwet en de geldende cao's. 'Zij betalen bijvoorbeeld geen toeslag en dwingen sommige medewerkers om op zondag te werken. Vooral jonge werknemers zijn de dupe.' In totaal zijn er ruim 800.000 werknemers in de detailhandel.

Personeel kan simpelweg niet weigeren om op zondag te werken, omdat veel mensen een tijdelijk contract hebben. 'Bij weigering dreigt de werkgever het contract niet te verlengen', aldus Monsma.

Daarom is het van groot belang dat de Arbeidsinspectie onderzoek doet naar de arbeidstijdenwet en de naleving van de cao's, meent Monsma. 'Tot op heden is dat nog niet gebeurd.'

 

Altijd op de hoogte blijven?