Veehouders hebben geen vertrouwen in de overheid

veehouderij

Foto: Matthias Böckel via Pixabay

Veel veehouders hebben geen vertrouwen meer in de overheid. Ze hebben het gevoel dat zij moeten opdraaien voor de klimaat en stikstofcrisis. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van de Volkskrant.

Voor het onderzoek had I&O Research contact met bijna duizend veeboeren en tweeduizend burgers. Hierbij maakt het onderzoeksbureau wel de kanttekening dat boeren die ontevreden waren over de overheid mogelijk meer geneigd waren om mee te doen aan het onderzoek.

Onbegrepen

Bijna negen op de tien veeboeren, 88 procent, zich onbegrepen voelt door de overheid en keren zich af van de reguliere politieke partijen. Veeboeren voelen zich niet gehoord en onbegrepen door de overheid", aldus onderzoeker Peter Kanne in de Volkskrant. "Ze doen wat ze gevraagd wordt, maar het is nooit genoeg. Tenminste, zo beleven ze het zelf."

Zo zegt een rundveehouder tegen I&O Research: “Alles wat met overheid te maken heeft ervaar ik als zeer negatief. De onkunde die in Den Haag zit is enorm groot. Als je bijvoorbeeld Jesse Klaver op tv hoort zeggen dat stikstof vergif is voor een plant dan denk ik wat doe je daar. En zo gaat het dagelijks, vooral van links komt een hoop onzin.”

Steun bevolking

Boeren voelen zich gesteund door consumenten en denken dat de meerderheid van de bevolking achter de boerenprotesten staan. In de praktijk is dit 38 procent. Ook denken veehouders en burgers anders over de inkrimping van de veestapel. Slechts 12 procent van de veehouders vindt dat dit nodig is, terwijl dit bij burgers 50 procent is. Hetzelfde geldt voor de stikstofproblematiek. 25 procent van de veeboeren maakt zich hier zorgen over, bij burgers is dit 67 procent

Bron: I&O Research/De Volkskrant

Dossiers
Lees ook
Meer ruimte voor dieren thema Beter Leven week

Meer ruimte voor dieren thema Beter Leven week

Vandaag, op 25 oktober, start de Beter Leven week. Deze week vraagt de Dierenbescherming aandacht voor dierenwelzijn. Het thema is ruimte. De campagne loopt tot en met 31 oktober.

Stressvrije lammetjes

Stressvrije lammetjes

Een jaar geleden opende Romano Kollau zijn Biologisch Vleesch Atelier in het Haagse Bezuidenhout. Schapenhouder Marcel Peek is één van de boeren met wie hij als De Groene Weg-slager samenwerkt. “We vinden het allebei belangrijk mensen te laten zien waar hun vlees vandaan komt. Om transparant te zijn, van A tot Z.”

CBS: Minder varkens, aantal runderen blijft gelijk

CBS: Minder varkens, aantal runderen blijft gelijk

Er is een lichte daling van het aantal varkens. Tegelijkertijd blijft het aantal runderen gelijk. Dat blijkt volgens het Centraal bureau voor de Statistiek (CBS) uit de voorlopige cijfers van de Landbouwtelling 2021. Ook zijn er minder schapen en kippen.