Veehouders hebben geen vertrouwen in de overheid

21 oktober 2021 vleesmagazine Matthias Böckel
Foto: Matthias Böckel via Pixabay

Veel veehouders hebben geen vertrouwen meer in de overheid. Ze hebben het gevoel dat zij moeten opdraaien voor de klimaat en stikstofcrisis. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van de Volkskrant.

Voor het onderzoek had I&O Research contact met bijna duizend veeboeren en tweeduizend burgers. Hierbij maakt het onderzoeksbureau wel de kanttekening dat boeren die ontevreden waren over de overheid mogelijk meer geneigd waren om mee te doen aan het onderzoek.

Onbegrepen

Bijna negen op de tien veeboeren, 88 procent, zich onbegrepen voelt door de overheid en keren zich af van de reguliere politieke partijen. Veeboeren voelen zich niet gehoord en onbegrepen door de overheid", aldus onderzoeker Peter Kanne in de Volkskrant. "Ze doen wat ze gevraagd wordt, maar het is nooit genoeg. Tenminste, zo beleven ze het zelf."

Zo zegt een rundveehouder tegen I&O Research: “Alles wat met overheid te maken heeft ervaar ik als zeer negatief. De onkunde die in Den Haag zit is enorm groot. Als je bijvoorbeeld Jesse Klaver op tv hoort zeggen dat stikstof vergif is voor een plant dan denk ik wat doe je daar. En zo gaat het dagelijks, vooral van links komt een hoop onzin.”

Steun bevolking

Boeren voelen zich gesteund door consumenten en denken dat de meerderheid van de bevolking achter de boerenprotesten staan. In de praktijk is dit 38 procent. Ook denken veehouders en burgers anders over de inkrimping van de veestapel. Slechts 12 procent van de veehouders vindt dat dit nodig is, terwijl dit bij burgers 50 procent is. Hetzelfde geldt voor de stikstofproblematiek. 25 procent van de veeboeren maakt zich hier zorgen over, bij burgers is dit 67 procent

Bron: I&O Research/De Volkskrant

Altijd op de hoogte blijven?