Veehouders hebben geen vertrouwen in de overheid

veehouderij

Foto: Matthias Böckel via Pixabay

Veel veehouders hebben geen vertrouwen meer in de overheid. Ze hebben het gevoel dat zij moeten opdraaien voor de klimaat en stikstofcrisis. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van de Volkskrant.

Voor het onderzoek had I&O Research contact met bijna duizend veeboeren en tweeduizend burgers. Hierbij maakt het onderzoeksbureau wel de kanttekening dat boeren die ontevreden waren over de overheid mogelijk meer geneigd waren om mee te doen aan het onderzoek.

Onbegrepen

Bijna negen op de tien veeboeren, 88 procent, zich onbegrepen voelt door de overheid en keren zich af van de reguliere politieke partijen. Veeboeren voelen zich niet gehoord en onbegrepen door de overheid", aldus onderzoeker Peter Kanne in de Volkskrant. "Ze doen wat ze gevraagd wordt, maar het is nooit genoeg. Tenminste, zo beleven ze het zelf."

Zo zegt een rundveehouder tegen I&O Research: “Alles wat met overheid te maken heeft ervaar ik als zeer negatief. De onkunde die in Den Haag zit is enorm groot. Als je bijvoorbeeld Jesse Klaver op tv hoort zeggen dat stikstof vergif is voor een plant dan denk ik wat doe je daar. En zo gaat het dagelijks, vooral van links komt een hoop onzin.”

Steun bevolking

Boeren voelen zich gesteund door consumenten en denken dat de meerderheid van de bevolking achter de boerenprotesten staan. In de praktijk is dit 38 procent. Ook denken veehouders en burgers anders over de inkrimping van de veestapel. Slechts 12 procent van de veehouders vindt dat dit nodig is, terwijl dit bij burgers 50 procent is. Hetzelfde geldt voor de stikstofproblematiek. 25 procent van de veeboeren maakt zich hier zorgen over, bij burgers is dit 67 procent

Bron: I&O Research/De Volkskrant

Dossiers
Lees ook
Transitietool voor meer kalveren bij de koe

Transitietool voor meer kalveren bij de koe

Caring Farmers presenteert ‘Kalfjes bij de Koe’: een transitietool voor boer en burgers om samen te werken aan meer kalfjes bij de koe. De website helpt burgers om kalf-bij-koe zuivel te kopen waardoor de boerderijen verder kunnen ontwikkelen.

Neem een kijkje bij de varkenshouderij

Neem een kijkje bij de varkenshouderij

The Pig Story organiseert op 10 en 11 september het Weekend van het Varken. Veertien varkenshouders over heel Nederland geven uitleg over de Nederlandse varkenshouderij en organiseren allerlei activiteiten op hun boerenerf.

Minister Staghouwer stapt op

Minister Staghouwer stapt op

Henk Staghouwer, minister van Landbouw, Natuur en Visserij, maakte 5 september bekend per direct op te stappen. Wie Staghouwer op gaat volgen is nog niet bekend. Voorlopig neemt vicepremier en partijgenoot Carola Schouten zijn taken waar. Zij vervulde deze ministerspost in het vorige kabinet.