Varkensvleessector België pleit voor Europese steun

15 oktober 2014 Sake Moesker Boerderij

De Belgische Boerenbond is voorstander van Europese exportrestituties voor varkensvlees. De Boerenbond heeft dit idee ingebracht bij de Vlaamse landbouwminister Joke Schauvliege. Dat meldt de Vlaamse nieuwssite Vilt.

De Boerenbond gaat ervan uit dat de minister dit in gaat brengen in het Europese overleg. De onafhankelijke vakbond ABS is eveneens voorstander van exportrestituties, maar pleit daarnaast voor slachtpremies voor lichtere varkens, om op die manier het aanbod van varkensvlees te temperen. ABS wil bovendien op Vlaams niveau een warme saneringsregeling voor de varkenssector en onderzoek naar aanbodbeheersing op Vlaams niveau.

Nieuwe afzetmarkten

De Nederlandse varkensvleessector zoekt de oplossing voor de problemen vooral in de ontwikkeling van nieuwe afzetmarkten en wil bovendien Europees geld voor promotie van varkensvlees.

Niet uitzonderlijk

De Europese Unie wil vooralsnog weinig weten van ondersteunende maatregelen. Volgens de commissie is de huidige prijsdaling niet uitzonderlijk. De commissie wijst erop dat ook de voerprijzen zijn gedaald. De sector zou moeten kunnen omgaan met de huidige prijsdalingen. Ook de export van varkensvlees zou, ondanks het wegvallen van de Russische markt, redelijk goed doorlopen. Een deel van het vlees dat normaliter naar Rusland gaat, zou nu op de andere markten in het Verre Oosten worden afgezet.

Altijd op de hoogte blijven?