Varkensvlees mogelijk de oorzaak hepatitis E

Het RIVM onderzoekt momenteel of varkensvlees de oorzaak is van de sterke toename van het aantal mensen met een hepatitis E-besmetting. Waarschijnlijk zijn varkens de oorzaak van de stijging: de helft van de Nederlandse varkens is besmet met het virus.

Het onderzoek richt zich behalve op het vlees van de dieren ook op een besmetting via mest en oppervlaktewater. Hepatitis E zou via dat water op gewassen terecht kunnen komen, meldt de NOS op haar site.

Uitkomsten afwachten

De KNS houdt het nieuws goed in de gaten. ‘Het is wijs om af te wachten wat de uitkomsten zijn van het onderzoek van de RIVM. Zodra zij met uitkomsten komen, zullen er waarschijnlijk ook gelijk landelijke voorschriften komen hoe met varkensvlees om te gaan.’

Klanten adviseren

‘Mochten klanten met vragen komen bij de slagers. Dan kunnen zij de klanten het beste zo goed mogelijk adviseren hoe met vlees om te gaan. Het is altijd belangrijk om hygiënisch met vlees om te gaan. Zeker nu in de barbecuetijd is het belangrijk om alert te zijn. Het is onverstandig om een schaal met vlees lang in de zon te laten staan. Een goede garing is ook uitermate belangrijk, verhit het vlees voldoende en laat het goed door garen’, vertelt de KNS.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Duurzame innovaties bij de slager

Duurzame innovaties bij de slager

Duurzaamheid is een belangrijk thema, ook bij de slager. Reden voor Koninklijke Nederlandse Slagers om stil te staan bij de duurzame innovaties in de branche. Zoals producten gemaakt van reststromen uit de worstmakerij, hybride producten, en de onlangs ontwikkelde plantaardige grondstoffengel.

WBQA-NL en SBWN organiseren samen kampioenschap Culinair BBQ 2023

WBQA-NL en SBWN organiseren samen kampioenschap Culinair BBQ 2023

World Barbecue Association (WBQA-NL) en Stichting Barbecue Wedstrijd Nederland (SBWN) gaan samenwerken. De twee partijen organiseren in 2023 samen de kampioenschappen Culinair BBQ 2023.

Inschrijven voor Spareribs Throphy 2023

Inschrijven voor Spareribs Throphy 2023

Slagers kunnen zich weer inschrijven voor de Spareribs Throphy, een van de vakwedstrijden van Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS). Op 1 maart keurt de vakjury alle inzendingen. Welke slager volgt slager William Hermanussen, de winnaar van 2022, op?