Varkensvlees mogelijk de oorzaak hepatitis E

Het RIVM onderzoekt momenteel of varkensvlees de oorzaak is van de sterke toename van het aantal mensen met een hepatitis E-besmetting. Waarschijnlijk zijn varkens de oorzaak van de stijging: de helft van de Nederlandse varkens is besmet met het virus.

Het onderzoek richt zich behalve op het vlees van de dieren ook op een besmetting via mest en oppervlaktewater. Hepatitis E zou via dat water op gewassen terecht kunnen komen, meldt de NOS op haar site.

Uitkomsten afwachten

De KNS houdt het nieuws goed in de gaten. ‘Het is wijs om af te wachten wat de uitkomsten zijn van het onderzoek van de RIVM. Zodra zij met uitkomsten komen, zullen er waarschijnlijk ook gelijk landelijke voorschriften komen hoe met varkensvlees om te gaan.’

Klanten adviseren

‘Mochten klanten met vragen komen bij de slagers. Dan kunnen zij de klanten het beste zo goed mogelijk adviseren hoe met vlees om te gaan. Het is altijd belangrijk om hygiënisch met vlees om te gaan. Zeker nu in de barbecuetijd is het belangrijk om alert te zijn. Het is onverstandig om een schaal met vlees lang in de zon te laten staan. Een goede garing is ook uitermate belangrijk, verhit het vlees voldoende en laat het goed door garen’, vertelt de KNS.

Lees ook
Creatief op reis

Creatief op reis

De afgelopen maanden heb je waarschijnlijk minder gereisd dan je lief is. Voor ons zijn vakanties momenten van ontspanning, maar ook van inspiratie. Onze grootste hobby is dan ook inspiratie opdoen tijdens reizen in verschillende eetculturen in de wereld

Google en brancheorganisaties bieden online marketing workshop aan

Google en brancheorganisaties bieden online marketing workshop aan

Versspecialisten kunnen vanaf 18 oktober verschillende gratis workshops, masterclasses en coaching sessies volgen bij Google. Deze worden aangeboden in samenwerking van met brancheorganisaties VBW, VNV, ADN, NBOV en KNS.

Zampone met schokcuttergalantine

Zampone met schokcuttergalantine

In Modena, een stadje in Noord-Italië (Emilia-Romagna), is volgens overlevering de zampone voor het eerst gemaakt. Zampone werd traditioneel tijdens de kerstdis of op oudejaarsavond in combinatie met linzen gegeten.