Varkenshouders snel om tafel met Dijksma

Staatssecretaris Sharon Dijksma

Varkensboeren in Nederland willen snel met staatssecretaris Sharon Dijksma (Landbouw) om tafel om de nijpende financiële situatie in de sector te bespreken. Brancheorganisatie NVV zei maandag dat de uitnodiging is verstuurd, maar dat het gesprek nog moet worden gepland.

De varkenshouders willen onder meer in gesprek over stimuleringsmaatregelen voor de export. Ook willen ze dat de overheid maatregelen neemt om de productiekosten in Nederland te reduceren, om zo de concurrentiepositie te stimuleren. Volgens de boeren gelden in Nederland aanvullende wettelijke eisen op het gebied van milieu en dierenwelzijn die verder gaan dan de Europese eisen.

Russisch handelsboycot

Door de Russische handelsboycot is de prijs voor varkensvlees fors onder druk komen te staan. Daarbij hebben varkenshouders in het recente verleden geen relatief goed jaar gehad waardoor ze over weinig financiële buffers beschikken.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Inkijkje in de voedselproductie van Nederland in VPRO Tegenlicht

Inkijkje in de voedselproductie van Nederland in VPRO Tegenlicht

Nederland is de op één na grootste voedselexporteur ter wereld, net na de Verenigde Staten. Ons land produceert voedsel in overvloed dat naar alle uithoeken van de wereld gaat. Fotojournalist Kadir van Lohuizen geeft in VPRO Tegenlicht een inkijkje in de voedselindustrie en laat zien wat de rol van Nederland is in het wereldwijde voedselsysteem.

Gert-Jan Oplaat voorgedragen als nieuwe President AVEC

Gert-Jan Oplaat voorgedragen als nieuwe President AVEC

De branchevereniging van de Europese pluimveeverwerkende industrie (AVEC) draagt Gert-Jan Oplaat, voorzitter NEPLUVI, voor als nieuwe President. In september 2022 beslissen de leden tijdens de General Assembly in Riga, Letland over de benoeming.

Rabobank: ‘Oorlog Oekraïne raakt de hele Nederlandse voedselketen’

Rabobank: ‘Oorlog Oekraïne raakt de hele Nederlandse voedselketen’

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne heeft een negatieve impact op nagenoeg de hele Nederlandse foodsector, niet alleen op de graanprijzen, schrijft Rabobank. Analisten van Rabobank verwachten dat de handel met Oekraïne, Wit-Rusland en Rusland lang verstoord zal zijn.