Varkensboer Straathof uitgeroepen tot Dierenverschrikker van 2017

17 januari 2018

Varkensboer Adriaan Straathof is tijdens de jaarlijkse verkiezing Dier&Recht uitgeroepen tot Dierenverschrikker van 2017. De twijfelachtige eer valt de ondernemer vooral onder meer ten deel als gevolg van een enorme brand in zijn bedrijf de Knorhof, waar 24.000 varkens het leven lieten.

Meer dan de helft van de 7.000 stemmers koos voor varkenshouder Straathof. Ieder jaar nomineert Dier&Recht vijf Nederlandse organisaties en particulieren die het leven van dieren sterk negatief hebben beïnvloed. Met 51 procent van de stemmen is Straathof dit jaar verkozen tot de grootste veroorzaker van dierenleed.

Adriaan Straathof, grootste varkenshouder van Europa

Adriaan Straathof is eigenaar van de Knorhof, de stal waar eind juli 2017 een brand woedde waarbij 24.000 varkens de dood vonden. In Duitsland kreeg Straathof na verschillende wetsovertredingen al eerder een levenslang beroepsverbod. In Nederland voert Varkens in Nood verschillende rechtszaken tegen Straathof, voornamelijk gericht tegen het bouwen en uitbreiden van zijn beruchte megastallen.

Knrohof-afgebrand-300x200 De afgebrande varkensstallen van De Knorhof.

Resultaten Dierenverschrikker 2017

De uitslag van de verkiezing ziet er als volgt uit:

  1. Varkenshouder Straathof  51%
  2. Ministerie van LNV             26%
  3. CBL                                          9%
  4. Supermarktketen Jumbo    7%
  5. Bambino Sphynx fokkers    7%

Het ministerie van LNV

Het ministerie van LNV verzuimd normen op te stellen voor het houden en fokken van dieren. Zo zijn er geen normen voor speelgoed en nestmateriaal voor varkens en voor het fokken van honden en katten. Dit maakt het onmogelijk om wetten op dierenwelzijn te handhaven.

Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL)

Het CBL is vertegenwoordiger van alle supermarkten van Nederland. En fel tegenstander van statiegeld. Door statiegeld op kleine flesjes en blikjes kan de hoeveelheid zwerfafval drastisch verminderen. De inzamelmachines van de supermarkten zijn er klaar voor, maar het CBL blijft zich verzetten. Hierdoor sterven jaarlijks vele dieren door plastic en ander afval in de natuur.

Bambino Sphynx fokkers

De Bambino Sphynx is een kat zonder vacht, zonder snorharen en met korte kromme pootjes. Fokkers verdienen veel geld met het fokken van deze mismaakte dieren, maar het extreme uiterlijk van de katten veroorzaakt vele medische klachten.

Supermarktketen Jumbo

Jumbo verkoopt bij een aantal filialen levende kreeften. De supermarktketen verkoopt de kreeften met vastgebonden scharen aan consumenten die de dieren meestal op amateuristische wijze doden.

Altijd op de hoogte blijven?