'Varkens tot 7 cent duurder zonder beren

4 november 2014 Kees van Dooren Boerderij

'Ik ben ervan overtuigd dat varkens 5 tot 7 cent per kilo meer zouden opbrengen als we geen beren hebben.' Dat stelt Cees Oostrom, voorzitter sectorcommissie varkenshandel van brancheorganisatie Vee & Logistiek Nederland.

De oorzaak ligt volgens Oostrom hierin dat slachterijen regelmatig partijen met vlees van beren terugkrijgen van afnemers, omdat het product niet aan de specificaties voldoet en het stinkt. 'Die schade moet worden vergoed.'

Weerstand

Oostrom merkt dat de weerstand tegen berenvlees groeit. Vanuit de vleeshandel krijgt hij te horen dat het beren mesten de vleesconsumptie onder druk zet. Oorzaak is dat detectie van beren aan de slachtlijn niet goed is geregeld, met gevolg dat consumenten vlees van stinkers op hun bord krijgen. 'Die eten zes weken geen varkensvlees meer.'

Castreren

Vanuit de handel krijgen zeugenhouders vaker het advies weer te gaan castreren, betoogt Oostrom. Reden is dat een groeiend aantal vleesvarkenshouders weigert nog langer beren te mesten en de afzetmogelijkheden van biggen en slachtvarkens toenemen met borgen en gelten, in plaats van koppels met beren. Een koppel met borgen brengt een €1 per big meer dan met beren, weet Oostrom.

Rotklusje

Oostrom heeft begrip voor het feit dat zeugenhouders graag stoppen met castreren. 'Dat scheelt een rotklusje.' Niettemin ziet hij het grote aanbod beren als een storende factor in de markt. Dat bij slachterijen de weerstand groeit tegen beren blijkt uit de recente verhoging van de kortingen op beren.

Altijd op de hoogte blijven?