Varkens in Nood dient klacht in tegen varkenshandelaar

varkens in nood

De Stichting Varkens in Nood dient een klacht bij de NVWA naar aanleiding van een filmpje die vorige week werd gepubliceerd. In de video is te zien hoe een trailer met zo’n tachtig varkens is achtergelaten op een parkeerplaats terwijl de dieren elkaar bijten. De varkens zitten onder de bloedende wonden.

De chauffeur van het transport is niet in de buurt als de video gemaakt wordt. Wanneer hij even later terugkeert bij de trailer, wordt hij aangesproken door een ooggetuige. De chauffeur weigert echter actie te ondernemen om de agressie te beteugelen of onderzoek te doen naar de oorzaak.

Klacht

Stichting Varkens in Nood verzoekt de NVWA de kwestie te onderzoeken en eventueel proces verbaal op te maken tegen de chauffeur en het vervoersbedrijf. Hans Baaij, directeur van Stichting Varkens in Nood: ‘Het is algemeen bekend dat er rangordegevechten uit kunnen breken bij gemengde groepen varkens, zeker bij een transport met beren. Een transporteur moet maatregelen nemen om agressie tussen varkens te beperken. Het gaat om levende dieren waar we met zijn allen goed voor moeten zorgen. In dit geval was die zorg de verantwoordelijkheid van de transporteur.’

Lees ook
NVWA scherpt transporthygiëne aan vanwege vogelgriep en varkenspest

NVWA scherpt transporthygiëne aan vanwege vogelgriep en varkenspest

Om de verspreiding van de vogelgriep en Afrikaanse Varkenspest (AVP) tegen te graan scherpt de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit de regels voor transporthygiëne van vee aan. “Betere reiniging en ontsmetting van veewagens en containers is dringend noodzakelijk”, aldus NVWA.

Neem een kijkje bij de varkenshouderij

Neem een kijkje bij de varkenshouderij

The Pig Story organiseert op 10 en 11 september het Weekend van het Varken. Veertien varkenshouders over heel Nederland geven uitleg over de Nederlandse varkenshouderij en organiseren allerlei activiteiten op hun boerenerf.

NVWA ontvangt 117 meldingen over dierenwelzijn tijdens warme dagen

NVWA ontvangt 117 meldingen over dierenwelzijn tijdens warme dagen

Afgelopen week was er sprake van tropische temperaturen in Nederland. Vanwege deze extreme weersomstandigheden zette de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) extra inspecteurs in om toezicht te houden op dierenwelzijn. In totaal ontving de NVWA van 13 tot en met 20 juli 117 meldingen over dierenwelzijn.