Variaties op runderrib

Consumenten kiezen steeds vaker voor vleesproducten waar ze zelf weinig werk aan hebben. Een product als riblappen wordt daardoor minder gevraagd. Slagerswereld verzamelde drie recepten waarmee u de riblappen in de schijnwerpers kunt zetten.

Consumenten kiezen steeds vaker voor vleesproducten waar ze zelf weinig werk aan hebben. Een product als riblappen wordt daardoor minder gevraagd. Slagerswereld verzamelde drie recepten waarmee u de riblappen in de schijnwerpers kunt zetten.

 

MAMA GUMB STEW


Grondstoffen:

1000 gram onderrib

100 gram wortel

100 gram champignons (heel uit pot)

100 gram prei

400 gram ui

800 gram voorgekookte krielaardappeltjes

500 gram water


Hulpstoffen per kilo vlees:

150 gram Marinette Smokey Joe (Hela Thissen)

10 gram runderbouillonpoeder (Hela Thissen)

1000 gram champignonsaus (Hela Thissen)


Bewerking:

Snijd het vlees in blokjes van 3 x 3 centimeter en marineer het vlees met de Marinette Smokey Joe gedurende 12 uur. Maak de groenten schoon en snijd ze in grove stukken. Verwarm het water en roer er de runderbouillonpoeder door.Braad het vlees aan in ruim boter en blus het af met de bouillon. Braad de groenten apart aan en voeg ze toe aan het vlees. Laat het geheel minimaal drie uur stoven. Voeg in de laatste tien minuten de gebakken aardappeltjes en de champignonsaus toe. Verhit alles goed door en koel daarna snel terug. Houd rekening met een inkookverlies van circa 25-30%.


Tips:

Het is bij deze Amerikaanse specialiteit ook mogelijk om de aardappeltjes weg te laten en de stew te presenteren met gekookte rijst.AMERICAN RIB IN BRAADFOLIE (4 personen)


Grondstoffen:

600 gram fijne runderrib zonder been

3 stuks vleestomaten ontveld


Hulpstoffen per kilo vlees :

15 gram Porterhouse speciaal (Hela Thissen)

20 gram gevriesdroogde ui (Hela Thissen)

100 gram rode wijn (Rioja of Bordeaux)


Bewerking:

Week de gevriesdroogde ui in de rode wijn. Ontdoe de tomaten van schil en zaad en snijd ze in plakken. Snijd op de snijmachine van de rib dunne lappen van ongeveer 7 mm.Bestrooi de lappen met de Porterhouse speciaal. Verpak de lappen dakpansgewijs, samen met de tomaten en de ui in de braadfolie. Presenteer deze pakketjes zo in de toonbank. De consument kan ze gedurende circa 50 minuten in de niet-voorverwarmde oven plaatsen. De braadtemperatuur is ongeveer 220° Celsius.


Tip:

Zeef het braadvocht en laat het indikken tot sausdikte. Voeg er eventueel wat crème fraîche of koffieroom aan toe. Serveer er maïskolfjes en gekookte aardappels bij.
BRABANTSE RIB


Grondstoffen:

1000 gram dikke rib


Hulpstoffen per kilo vlees:

75 gram Broodmarinade Brabançonne (Hela Thissen)

40 gram kruidenolie Dijon Briljant (Hela Thissen)


Bewerking:

Snijd de dikke rib courant. Snijd het stuk daarna tot een grote platte plaat. Marineer de binnenzijde met Broodmarinade Brabançonne. Knoop de plaat op tot een stevige rollade. Smeer de buitenkant in met de kruidenolie Dijon Briljant. Bak het vlees af in de steamer op 150° Celsius met 10% vochttoevoeging. Houd rekening met een inkookverlies van circa 25-30%. Koel daarna de rib snel terug en snijd hem als vleeswaar.


Tip:

De verse rollade kan ook in zijn geheel verkocht worden. Ook is het mogelijk om de gebraden rollade in dikke plakken met saus te verkopen.

 

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Saucisson en croûte

Saucisson en croûte

Niet alleen in Frankrijk zijn producten 'en croûte ' een veel voorkomende delicatesse. De Franse gewoonte om hartige producten met tarwedeeg te omhullen is ook in Zwitserland een geliefde specialiteit.

De Verstandige Kock

De Verstandige Kock

De Verstandige Kock is het enige gedrukte Nederlandstalige kookboek uit de zeventiende eeuw. Hierin staan culinaire gerechten van de Lage Landen uit deze perdiode. Twintig recepten uit dit boek zijn nu bewerkt voor de moderne keuken.  Het kookboek De Verstandige Kock werd in 1669 als sluitstuk opgenomen in het driedelige ‘Het Vermakelijck...

Eendenham

Eendenham

Dit recept, dat wordt me er eendje. Tot zover de discutabele woordgrappen. Voor deze editie van Vleesmagazine heb ik een eendenham gemaakt. Nog niet eerder vertoond op de markt. Wel heb ik dit product een keer gemaakt tijdens de training Worstmaker die ik verzorg bij SVO.