Variaties op de speklap

7 december 2007 Slagerswereld

Door de populariteit van het barbecuen is de speklap in de zomer ook een gewild artikel. De gewone speklap doet het goed en ook worden van een deel van de buik soms spareribs gemaakt. Vaak zijn deze spareribs harder en taaier. Onderstaande variaties zijn een prima aanvulling op het bestaande barbecueassortiment.

Door de populariteit van het barbecuen is de speklap in de zomer ook een gewild artikel. De gewone speklap doet het goed en ook worden van een deel van de buik soms spareribs gemaakt. Vaak zijn deze spareribs harder en taaier. Onderstaande variaties zijn een prima aanvulling op het bestaande barbecueassortiment.

 

Speenvarken

Grondstoffen:

Varkensbuik zonder zwoerd, knars of been


Hulpstoffen per kilo:

25 gram Chinakruiden (Hela Thissen)

0,5 gram knoflookgranulaat óf 28 gram Maharadja kruiden (Hela Thissen)

2 gram komijn (Hela Thissen)

12 gram kleurzout

100 gram Marinette Saté (Hela Thissen)



Bewerking:

Snijd speklappen van lichte buiken met een dikte van maximaal 8 millimeter. Verdeel de speklappen in 3 stukken. Marineer de stukken 24 uur in de kruiden. Grill ze in de oven op 175° Celsius krokant bruin in circa 15 minuten.


Tip:Dit product is geschikt als hartige vleessnack of als maaltijdcomponent in combinatie met één van Hela’s Gastronomische sauzen.


Orpheus rib

Grondstoffen:

Varkensbuik zonder zwoerd


Hulpstoffen per kilo:

150 gram Mexico Marinette (Hela Thissen)


Bewerking:

Kies voor een magere buik. De buik langs het bot in repen snijden. Aan de bottenkant een stukje spek verwijderen zodat het bot vrijkomt. Dat kan later tijdens het eten gebruikt worden als handvat. Aan de andere kant een dusdanig brede reep spek wegsnijden dat er een handzame Orpheusrib overblijft. Marineer het vlees gedurende 12 uur in de Mexico Marinette. Daarna vacumeren en afgaren op 80° Celsius gedurende een uur.


Tip:Doordat de rib al is gegaard is de bereiding eenvoudig. Het product is daardoor heel geschikt als vleescomponent bij een Mexicaanse bonen schotel. Of adviseer een frisse Mexicaanse salade met paprika, maïs en een pittige dressing.


Gehakt spek a gogo


Grondstoffen:

3 kilo varkensbuik zonder zwoerd zonder been

1 kilo varkensgehakt


Hulpstoffen per kilo:

Hela gusto pusta (Hela Thissen)

20 gram gehakt en braadworstkruiden met zout (Hela Thissen)

10 gram Tomato spice (Hela Thissen)

houten spiezen 25 centimeter (Hela Thissen)


Bewerking:

Varkensgehakt kruiden met de gehakt en braadworstkruiden met zout en Tomato spice. De hele buik aan de bovenzijde insmeren met Hela gusto pusta. Het gehakt verdelen over de buik en deze strak inrollen. Met rolladetouw opbinden. Smeer de buitenkant in met Hela gusto pusta. Vries de rol licht aan en snijd er schijven van. Maak ze niet te zwaar. Verwijder het touw en steek er lange houten pennen (25 cm) doorheen voor de stevigheid.


Tip: Een prima barbecueproduct dat nog extra lekker smaakt als er kort voor het eind van de bereiding geraspte kaas over heen wordt gestrooid.

Altijd op de hoogte blijven?