VanDrie Group opent nieuw onderzoekscentrum Drieveld

Drieveld_foto VanDrie Group

Foto: VanDrie Group

VanDrie Group opent in Uddel het nieuwe onderzoekscentrum Drieveld. Het nieuwe centrum moet de Research & Development (R&D)- afdeling helpen om innovaties in de keten door te voeren. “Een plek waar ruimte is voor onderzoek, samenwerking en open dialoog”, aldus Marijke Everts (Director Corporate Affairs).

Aan het roer van het R&D-team staat Wiebe Mulder, die samen met acht collega’s dagelijks het onderzoeksfaciliteit gaat gebruiken. Het testen van voederconcepten vormt de hoofdmoot van de R&D-inspanningen.

Mulder: “Drieveld heeft een stal zodat wij nieuwe voederconcepten direct in de praktijk kunnen uittesten. Daarbij zoeken we antwoord op hele praktische vragen. Hoe kan voeding bijvoorbeeld bijdragen aan een betere diergezondheid of hoger dierenwelzijn? Hoe kunnen we met een andere voersamenstelling bijdragen aan lagere stikstof-, methaan- en ammoniakemissies op de houderij? Tegelijkertijd houden we ons bezig met fundamenteel onderzoek dat gericht is op de langere termijn. Denk aan grondstoffen die op termijn niet meer beschikbaar zijn en waar alternatieven voor moeten komen. Of de invloed die voeding kan uitoefenen op het tegengaan van pathogenen [ziekteverwekkers] in de keten. Daarvoor werken we veel samen met leveranciers en klanten, maar ook met andere onderzoeksinstellingen.”

Drieveld

In Drieveld worden wetenschappelijke inzichten vertaald naar de praktijk. Het onderzoekscentrum beschikt over 1.064 kalverplaatsen, verdeeld over vijf afdelingen. Twee afdelingen zijn speciaal geschikt gemaakt voor onderzoek naar fokkalveren (kalveren geschikt voor de melkveehouderij) en drie afdelingen voor kalveren die bestemd zijn voor de kalversector. Zo wil het bedrijf ook de brug slaan tussen de melkvee- en kalverhouderij.

Everts: “Wij geloven in een veerkrachtige toekomst voor de Nederlandse veehouderij. Niet alleen kijken we daarbij naar de kalversector, maar ook naar de melkveehouderij. Daar ligt de basis voor een gezond kalf.” Mulder vult aan: “We hebben bewust gekozen om in Drieveld onderzoek te doen naar beide sectoren. Met het oog op de toekomst is samenwerking met de melkveehouderij en onderlinge uitwisseling van kennis en data essentieel. Gezonde, vitale dieren is in ons allerbelang.” Hij vervolgt: “Via dochterbedrijven Alpuro Breeding, Brons en Schils staan we in contact met melkveehouders. Onze collega’s daar kunnen de kennis en ervaringen die wij in Drieveld ontwikkelen snel delen met hun afnemers. Zo maken we waardevolle impact.”

Marijke Everts: “We staan voor grote opgaven. We weten dat we moeten blijven innoveren om onderscheidend te zijn en uitdagingen aan te gaan. Drieveld wordt de verbindende factor om partijen bij elkaar te brengen zodat we kennisoverdracht kunnen versnellen. Met het hart van toen en de innovatiekracht van nu vormt Drieveld de basis voor toekomstig succes van de VanDrie Group.”

In Vlees+ 1-2021 blikt Marijke Everts terug op het coronajaar 2020. Abonnees van Vlees+ lezen dit artikel online of in het magazine

Lees ook
Niet alle bewerkte vlees verhoogt risico op kanker

Niet alle bewerkte vlees verhoogt risico op kanker

Al het bewerkte vlees is kankerverwekkend, berichtten veel media in 2015. Aanleiding was een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarin de relatie tussen het eten van bewerkt vlees en het ontstaan van kanker als voldoende onderbouwd werd gepresenteerd. Onderzoekers van Queen’s University in het Ierse Belfast bekeken de wetenschappelijke...

Kalfsvlees prominente plek tijdens Healthy Food Week Golfregio

Kalfsvlees prominente plek tijdens Healthy Food Week Golfregio

De Nederlandse Ambassade in de Golfregio en de VanDrie Group organiseren van 13 tot en met 17 oktober een Healthy Food Week, in Bahrein en Koeweit. Kalfsvlees krijgt daar een prominente plek.In Healthy Food Week krijgen consumenten, inkopers van retail en horeca en overheidsfunctionarissen informatie over de kwaliteit van Nederlandse voedselproducten....

Nederland snackt 55 miljoen dieren per jaar

Nederland snackt 55 miljoen dieren per jaar

Nederlanders eten jaarlijks ruim elf kilo vleeswaren en –snacks, blijkt uit onderzoek van Wakker Dier. ‘We eten meer vlees dan goed voor ons is. De gemiddelde consumptie is 106 gram vlees per dag; 35 gram meer dan het Voedingscentrum adviseert. Onder andere het Voedingscentrum en RIVM roepen daarom op tot vleesvermindering’, aldus Anne Hilhorst van...