VanDrie Group opent nieuw onderzoekscentrum Drieveld

Drieveld_foto VanDrie Group

Foto: VanDrie Group

VanDrie Group opent in Uddel het nieuwe onderzoekscentrum Drieveld. Het nieuwe centrum moet de Research & Development (R&D)- afdeling helpen om innovaties in de keten door te voeren. “Een plek waar ruimte is voor onderzoek, samenwerking en open dialoog”, aldus Marijke Everts (Director Corporate Affairs).

Aan het roer van het R&D-team staat Wiebe Mulder, die samen met acht collega’s dagelijks het onderzoeksfaciliteit gaat gebruiken. Het testen van voederconcepten vormt de hoofdmoot van de R&D-inspanningen.

Mulder: “Drieveld heeft een stal zodat wij nieuwe voederconcepten direct in de praktijk kunnen uittesten. Daarbij zoeken we antwoord op hele praktische vragen. Hoe kan voeding bijvoorbeeld bijdragen aan een betere diergezondheid of hoger dierenwelzijn? Hoe kunnen we met een andere voersamenstelling bijdragen aan lagere stikstof-, methaan- en ammoniakemissies op de houderij? Tegelijkertijd houden we ons bezig met fundamenteel onderzoek dat gericht is op de langere termijn. Denk aan grondstoffen die op termijn niet meer beschikbaar zijn en waar alternatieven voor moeten komen. Of de invloed die voeding kan uitoefenen op het tegengaan van pathogenen [ziekteverwekkers] in de keten. Daarvoor werken we veel samen met leveranciers en klanten, maar ook met andere onderzoeksinstellingen.”

Drieveld

In Drieveld worden wetenschappelijke inzichten vertaald naar de praktijk. Het onderzoekscentrum beschikt over 1.064 kalverplaatsen, verdeeld over vijf afdelingen. Twee afdelingen zijn speciaal geschikt gemaakt voor onderzoek naar fokkalveren (kalveren geschikt voor de melkveehouderij) en drie afdelingen voor kalveren die bestemd zijn voor de kalversector. Zo wil het bedrijf ook de brug slaan tussen de melkvee- en kalverhouderij.

Everts: “Wij geloven in een veerkrachtige toekomst voor de Nederlandse veehouderij. Niet alleen kijken we daarbij naar de kalversector, maar ook naar de melkveehouderij. Daar ligt de basis voor een gezond kalf.” Mulder vult aan: “We hebben bewust gekozen om in Drieveld onderzoek te doen naar beide sectoren. Met het oog op de toekomst is samenwerking met de melkveehouderij en onderlinge uitwisseling van kennis en data essentieel. Gezonde, vitale dieren is in ons allerbelang.” Hij vervolgt: “Via dochterbedrijven Alpuro Breeding, Brons en Schils staan we in contact met melkveehouders. Onze collega’s daar kunnen de kennis en ervaringen die wij in Drieveld ontwikkelen snel delen met hun afnemers. Zo maken we waardevolle impact.”

Marijke Everts: “We staan voor grote opgaven. We weten dat we moeten blijven innoveren om onderscheidend te zijn en uitdagingen aan te gaan. Drieveld wordt de verbindende factor om partijen bij elkaar te brengen zodat we kennisoverdracht kunnen versnellen. Met het hart van toen en de innovatiekracht van nu vormt Drieveld de basis voor toekomstig succes van de VanDrie Group.”

In Vlees+ 1-2021 blikt Marijke Everts terug op het coronajaar 2020. Abonnees van Vlees+ lezen dit artikel online of in het magazine

Lees ook
DierenwelzijnsCheck: Nederlands Wagyu duurzamer dan vlees uit Japan

DierenwelzijnsCheck: Nederlands Wagyu duurzamer dan vlees uit Japan

Luxe soorten rundvlees als het Japanse Wagyu hebben een goede reputatie, maar deze Japanse runderen hebben een allesbehalve luxe leventje. Nederlands Wagyu vlees scoort wel voldoende. Dat blijkt uit de DierenwelzijnsCheck.Het is slecht gesteld met het dierenwelzijn in de meeste Amsterdamse hamburgerzaken. De DierenwelzijnsCheck onderzocht 36 burgertenten...

VanDrie Group verkoopt meer kalfsvlees in Duitsland

VanDrie Group verkoopt meer kalfsvlees in Duitsland

Het Duitse aandeel in de afzet van de VanDrie Group is de laatste jaren gegroeid. Daarom werden bezoekers van de Grüne Woche in Berlijn vanochtend getrakteerd op een ontbijt met kalfsvlees.Op de 94e Internationale Grüne Woche in Berlijn is vrijdagochtend 17 januari het Holland paviljoen geopend door de Bundeslandwirtschaftsministerin Julia Klöckner...

Westfort onderzoekt factoren die smaak en kwaliteit beïnvloeden

Westfort onderzoekt factoren die smaak en kwaliteit beïnvloeden

Westfort presenteerde onlangs samen met The Pig Improvement Company (PIC) de resultaten van een project waarin de rol van genetica op de kwaliteit van het varkensvlees is onderzocht. Het onderzoek is de aftrap van een gefaseerd traject waarin twee belangrijke focusgebieden van Westfort bij elkaar komen: smart farming en de zoektocht naar het smakelijkste...