VanDrie Group kan even geen kalveren plaatsen

14 november 2014 Marjan Schaftenaar Boerderij Foto: VanDrie Group

Kalverintegratie VanDrie Group, grote afnemer van nuchtere kalveren, heeft donderdag en vrijdag de deuren gesloten voor nieuwe nuka's. Reden is plaatsgebrek; de stallen zitten vol. Meerder bronnen in de handel bevestigen dit.

Al weken verloopt de handel in nuchtere kalveren moeizaam; tot deze week was er echter nog geen probleem met het plaatsen van de dieren.

Mestperiode

De problemen zijn veroorzaakt door het oplopen van de mestperiode door een moeizame afzet van kalfsvlees. Dertig weken is op dit moment geen uitzondering; normaal gesproken ligt deze rond 25 à 26 weken. Hierdoor is de doorstroom van kalveren flink kleiner dan gewoonlijk. Het aanbod van nuchtere kalveren is echter groot, mede door de uitbreiding van de melkveehouderij.

Lijden

In de afgelopen weken heeft de prijs flink te lijden gehad onder de moeizame markt. Een zwartbont stierkalf van extra kwaliteit brengt maximaal €70 op. Vorig jaar lag de prijs in deze periode ook laag met €95. In 2012, een 'gewoon' jaar, werd €130 voor een dergelijk kalf betaald.

Meer ruimte

Volgende week willen integraties en slachterijen meer kalveren slachten om zo meer ruimte te creëren. Dit zal echter niet direct leiden tot een grotere plaatsingsruimte. Vaak staan de stallen even leeg tussen de mestrondes. Daarnaast heeft de nieuwe IBR-status in België tot gevolg dat de handel van kalveren naar het land sterk gehinderd wordt. De kalveren moeten eerst een maand in quarantaine, wat zorgt voor een kleinere afzetmarkt. Handelaren verwachten dan ook dat de prijs van de nuka's die al op een erg laag niveau ligt nog verder zal dalen.

VanDrie Group kan vooralsnog geen commentaar geven.

Altijd op de hoogte blijven?