Van Dobben maakt speciale bitterballen in Zuid-Korea

25 januari 2018 Dennis van Asselt

Een Hollandse bitterbal serveren tijdens de komende Olympische Winterspelen in Zuid-Korea lijkt makkelijker dan het is. Van Dobben trekt de stoute schoenen aan en verhuist de gehele productie naar Zuid-Korea.

Krokettenmaker van Dobben wil tijdens de spelen een speciale bitterbal serveren in het Holland Heineken House. Maar omdat het importeren van snacks naar Zuid-Korea ingewikkeld is en de eisen die het land stelt uiterst streng zijn, heeft de fabrikant besloten om ter plaatse verse, ambachtelijke bitterballen te bereiden met lokale, Zuid-Koreaanse ingrediënten.

1300 bitterballen per dag

Meestercroquettenmaker Piet Brink komt op 7 februari aan in Zuid-Korea en heeft dan twee dagen de tijd om de originele Van Dobben- receptuur te ontwikkelen met lokale ingrediënten. Vanaf 9 februari draait hij, 17 dagen lang, ieder dag 1300 bitterballen met de hand.

In totaal zal Brink de Olympische Winterspelen meer dan 22 duizend bitterballen draaien. Hiervoor gebruikt hij onder andere 120 kilo rundvlees, 100 kilo bloem, 60 kilo roomboter, 60 kilo variëteit groenten, 40 kilo ui, 60 kilo ei en 250 kilo paneermeel.

Bouillon en kruiden

‘We gaan ter plekke het lokale rundvlees snijden, (450 liter) bouillon trekken en de kruidenmelange samenstellen’, vertelt Piet Brink. ‘Met de bitterballen willen we de olympische sporters en hun supporters het gevoel van thuis geven. En we hopen natuurlijk dat we ook prominenten zoals misschien wel premier Mark Rutte of leden van het Koninklijk Huis kunnen laten genieten van een heerlijke Hollandse bitterbal.’

Recept uit 1945

Al zeventien jaar is de Meestercroquettenmaker gegrepen door croquetten en bitterballen. In 2007 behaalde hij een vermelding in het Guinness Book of Records met de grootste kroket met een gewicht van 225 kilo. Ook bracht hij de originele Van Dobben-receptuur uit 1945 terug; om tot dat recept te komen, maakte hij 139 keer een nieuwe ragout.

Op de Olympische Spelen in Sotsji (2014) maakte hij al een ‘Russische bal’. Omdat hij daar hij zonder paneermeel kwam te zitten, kocht hij alle croutons in de plaatselijke supermarkt om daar paneermeel van te maken.

Altijd op de hoogte blijven?