Van Dam: akkoord over camera's in slachthuizen

22 mei 2017 Archief Vleesmagazine

Bij het overgrote deel van de slachterijen in Nederland komen camera's te hangen om misstanden te voorkomen. Dat heeft staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) maandag aan de Tweede Kamer laten weten.

Hij heeft hierover afspraken gemaakt met de COV, VSV en Nepluvi. Bij de slachterijen die bij deze organisaties zijn aangesloten wordt meer dan 90 procent van de dieren voor rood vlees en pluimvee geslacht. Van Dam hoopt ook kleinere slachthuizen zover te krijgen dat ze camera's gaan ophangen.

Varkensmishandeling Tielt

Aanleiding hiervoor zijn beelden van varkensmishandeling in een slachthuis in het Vlaamse Tielt die begin dit jaar naar buiten kwamen. In Nederland zijn ook wel tekortkomingen, maar zeker niet zo erg als in België, zei Van Dam maandag in het Radio 1 Journaal.

NVWA toegang tot beelden

Toezichthouder NVWA krijgt toegang tot de beelden. De camera's worden zodanig geplaatst dat dat 'alle handelingen met levende dieren in het gehele traject, van aanvoer tot en met het doden, duidelijk in beeld gebracht kunnen worden'. Ze komen niet in plaats van de NVWA-controles, maar bieden 'extra transparantie'.

Er moet nog wel een aantal zaken worden uitgewerkt, aldus de staatssecretaris. Zo moet bijvoorbeeld nog worden afgesproken hoe lang de camerabeelden worden bewaard. De komende maanden worden de afspraken uitgewerkt. De sector gaf in maart al aan positief tegenover het idee van cameratoezicht te staan.

Goede stap

Animal Rights, dat stiekem filmde in Tielt, noemt de maatregelen van Van Dam een goede stap, maar zou willen dat de staatssecretaris nog verder gaat. 'Het is absoluut goed dat er camera's komen en we willen de beelden daarvan zelf ook zien', zei directeur Robert Molenaar tegen het Radio 1 Journaal. 'Maar er is nooit iemand voor het gerecht gekomen voor het plegen van de misstanden tegen dieren. Mensen komen hier steeds mee weg, ook in Nederland. We zouden daarom willen dat er echt sancties worden opgelegd.'

Altijd op de hoogte blijven?