Vakschool Wageningen gaat voedselverspilling tegen met slimme weegschaal

11 januari 2024 Regio Foodvalley
Rijn IJssel Vakschool Wageningen doet mee aan het regionale project Orbisk in Regio Foodvalley. De vakschool voor horecaopleidingen nam 9 januari als eerste dit slimme weegsysteem in gebruik. 

Orbisk is een slim weeg- en camerasysteem dat inzicht geeft in voedselreststromen. Het wordt ingezet in professionele keukens om voedselverspilling terug te dringen. De gemeenten van Regio Foodvalley zetten de komende twee jaar twee Orbisk systemen in voor regionale horeca.

Dagelijks krijgen 60 studenten horecalessen op de Rijn IJssel Vakschool Wageningen. Hiervoor worden gemiddeld 40 à 50 kilogram aan producten gebruikt. Om meer inzicht te krijgen hoeveel hiervan wordt weggegooid, heeft de school besloten om mee te doen met het project om voedselverspilling in de professionele keukens terug te dringen.

Voedselreststromen

“Wij vinden het belangrijk dat onze studenten goed omgaan met producten en dus ook met voedselreststromen”, zegt Guus Weerdenburg, vakdocent en F&B manager Vakschool Wageningen. “Het slimme meetsysteem maakt inzichtelijk hoeveel wij dagelijks aan restafval weggooien en vooral ook uit welke voedingsmiddelen deze stromen exact bestaan. Zo willen we, samen met de studenten, nadenken over hoe wij minder voedsel kunnen verspillen tijdens onze kooklessen en in onze horeca.”

Thema voedselverspilling

Regio Foodvalley werkt actief op het thema voedselverspilling. Hier worden de krachten van bedrijven, kennisinstellingen, overheden en inwoners gebundeld om te inspireren, activeren en innoveren op het gebied van voedselverspilling. Wethouder Maud Hulshof (Wageningen), bestuurder Regio Foodvalley: “In de regio werken wij aan een duurzaam voedselsysteem. Voedselverspilling tegengaan is hierin ook een belangrijk speerpunt. Ik vind het erg leuk om vandaag aanwezig te zijn bij de kick-off van het Orbisk-systeem bij Rijn IJssel. Het is goed om te zien dat studenten van de Vakschool ook inzichtelijk krijgen hoeveel restafval er weggegooid wordt en dat je door creatief denken en koken veel afval kan voorkomen door er bijvoorbeeld anders in te kopen of er nieuwe gerechten van te maken. Jong geleerd is oud gedaan.”

Slim meetsysteem

Regio Foodvalley startte vandaag samen met Orbisk een tweejarig project om voedselverspilling in professionele keukens (horeca, catering, zorginstellingen, opleidingen) te verminderen via monitoring en bewustwording. Orbisk is een slim systeem, bestaande uit een weegschaal en een camera met herkenningssoftware. Twee Orbisk-systemen gaan in de komende twee jaar acht restaurants, catering en instellingen helpen om 20 tot 50 procent voedselverspilling te verminderen. De systemen worden telkens zes maanden op een horecalocatie geplaatst. Op 18 januari start ook de tweede locatie, namelijk Alberto’s (verwerkingskeuken in Barneveld), één van de cateringpartners van online cateringplatform Zakelijk Bezorgd. Daarna gaan deze systemen weer naar twee andere horecabedrijven.

Altijd op de hoogte blijven?